به گزارشامروله، به نقل از شهد شفا، بیماری تب کریمه کنگو یک بیماری ویروسی خونریزی دهنده قابل انتقال از حیوان به انسان است. این بیماری در دام ها علایم قابل توجهی ندارد و پس از گزش کنه آلوده به ویروس در کمتر از یک هفته در بدن باقی می ماند و با ذبح حیوان و دستکاری کنه آلوده به انسان انتقال می یابد.
از آنجا که با فصل گرما این بیماری افزایش می یابد، مردم نگران شیوع این بیماری هستند. دکتر ناهید خادمی معاون مرکز بهداشت استان در این خصوص به خبرنگارشهد شفاگفت: مهمترین راه انتقال این بیماری از طریق کنه بوده ولی از طریق گوشت و بافت های حیوان آلوده و همینطور از طریق ترشحات فرد بیمار به فرد سالم این ویروس قابل انتقال می باشد.
وی افزود: این بیماری در سطح جهان و در منطقه ما هم وجود دارد و هر ساله مواردی از بیماریCCHF یا بیماری تب کریمه کنگو مشاهده می شود. در استان کرمانشاه از سال 1386 تا کنون 8 مورد قطعی مثبت داشته ایم که آخرین مورد آن هم در پاوه گزارش شده است.
خادمی عنوان کرد: فردی که در پاوه بر اثر بیماری تب کریمه کنگو فوت شد یک دامدار 46 ساله بوده که به گفته همسر فرد متوفی، این فرد کنه را از روی گردنش برداشته و دستکاری کرده است. بعد از چند روز علایم بیماری در وی ظاهر شده و در بیمارستان قدس پاوه بستری می شود.
وی افزود: بدلیل کنترل نشدن بیماری به بیمارستان امام رضا (ع) انتقال می یابد و بلافاصله این بیماری را تشخیص می دهند ولی از زمان درمان این بیماری گذشته و فرد در همان روز فوت می کند.
وی افزود: کنترل این بیماری به علت مشترک بودن بین انسان و حیوان مشکل است ولی بهترین اقدام، پیشگیری و آموزش این بیماری است که به دلیل هم مرز بودن با کشورهای مجاور باید در این زمینه دقت کافی شود.
خادمی بیان کرد: از ابتدای سال جاری تاکنون سه مورد از این بیماری در کشور دیده شده است، یک مورد در خراسان رضوی، یک مورد در استان های شمالی و یک مورد هم در کرمانشاه بوده است که دو مورد منجر به فوت شده است. بنابراین از لحاظ وجود این بیماری در استان دغدغه و بحران خاصی وجود ندارد.
وی اضافه کرد: این بیماری اگر به موقع تشخیص داده شود و زودتر تحت درمان قرار بگیرد، شانس بهبودی آن زیاد است و دوره درمان آن 10 روزه است و از آنجا که این بیماری از کنه و دام آلوده انتقال می یابد در حوزه دام پزشکی باید تدابیری اندیشیده شود.
مردم از گوشت های دارای تایید استفاده کنند
نادر پرور مدیر کل دامپزشکی استان در خصوص بیماری تب کریمه کنگو به خبرنگارشهد شفا گفت: در خصوص این بیماری باید گفت که جوندگان و مهره داران کوچک و بزرگ به عنوان مخزن این ویروس عمل می کنند و کنه با نیش بدن این جانداران آلوده شده و ناقل انتقال این بیماری می شود.
وی افزود: این بیماری از طریق لاشه جاندار در زمان ذبح از حیوان به انسان منقل می شود و همچنین با نیش و یا له کردن آن، بیماری انتقال می یابد.
پرور ادامه داد: مقابله با این بیماری در حوزه دامی مهمترین راه مبارزه با ناقلین است که هر ساله در این ایام از سال که فصل تکثیر و ازدیاد کنه ها است طی چند نوبت سم پاشی در دام و جایگاه دام انجام شود.
وی بیان کرد: کنه بالغ به سم حساس است و در سایر مراحل رشدش حساس نیست به همین دلیل دو هفته بعد از اینکه تخم به کنه بالغ تبدیل شد، دوباره باید سم پاشی کرد که کنه ها از بین بروند.
پرور اضافه کرد: راه دیگر بهسازی و نوسازی جایگاه و مکان نگهداری دام است. در جایگاه دام سنتی کنه داخل درز دیوار می رود و به این دلیل با سم پاشی از بین نمی رود.
وی ادامه داد: گوشت تازه را باید بعد از 24 ساعت از زمان ذبح و نگهداری آن در دمای 4 درجه سانتیگراد استفاده کرد زیرا با گذشت این زمان گوشت به جنود نعشی می رسد و نیتروژن در گوشت به اسید لاکتیک تبدیل می شود که با اسیدی شدن گوشت و در حد 5/6 تا 6/2 باعث می شود که هم گوشت خوشمزه تر شود و هم ضدعفونی شده و میکروب های آن از بین بروند.
پرور عنوان کرد: از آنجا که ایران 370 کیلومتر با عراق هم مرز است و مدام در مسیر قاچای دام به داخل و خارج در این منطقه است لذا احتمال خطر این بیماری وجود دارد؛ بنابراین باید صنعتی شدن کشتارگاه در دستور کار باشد و مردم از گوشت مهر دار استفاده کنند و از مصرف گوشت کشتار غیر مجاز پرهیز کنند تا از بروز این بیماری پیشگیری شود.