پایگاه خبری تحلیلی امروله11:47 - 1394/05/24
مرصاد گزارش می دهد؛

فناوری هسته ای کلید چالش‌ های کشاورزی/ از عقیم کردن آفات با رادیو ایزوتوپ‌ها تا تولید گیاهان مقاوم به خشکی

مرصادنیوز: شاید بتوان استفاده از انرژی هسته ای در بخش کشاورزی را یکی از مهمترین کاربردهای آن دانست چرا که افزایش جمعیت و نیاز روزافزون به غذا به چالش مهمی برای بشر تبدیل شده است.

به گزارشامروله، انرژی هسته ای کاربردهای بسیاری در زمینه های مختلف دارد. شاید بتوان مهمترین کاربرد آن را در بخش کشاورزی دانست چرا که افزایش جمعیت و نیاز روزافزون به غذا، آب و حتی صادرات محصولات غذایی مناسب و با کیفیت نیازمند همین علم است که بتواند به این نیازها پاسخ دهد.

 

 

در این میان توجه به امنیت زیست محیطی دارای اهمیت بسیاری است زیرا امنیت زیست محیطی خود بستری برای امنیت غذایی به وجود می آورد و این گونه است که پایداری در کشاورزی به وجود خواهد آمد.

 

مسیرهای اصلاح نباتات به وسیله فرآیندهای هسته ای تسهیل می شود

 

شهاب خوشخو مسئول علمی پژوهشی جهاددانشگاهی و سازمان بسیج مهندسین کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمانشاه در گفتگو با خبرنگار مرصاد در خصوص اهمیت انرژی هسته ای، اظهار داشت: با توجه به تغییر اقلیم، افزایش جمعیت و خشکسالی‌های پی در پی، برای غلبه بر این چالش‌ها باید از انرژی هسته ای استفاده کرد.

 

وی ضمن اشاره به اهمیت دستیابی به تنوع جدید و بالابردن ذخیره ژنتیکی گفت: طی کردن مسیرهای اصلاح نباتات با هدف داشتن گیاه با عملکرد بالا، گیاهان مقاوم به بیماری و آفت و مقاوم تنش‌های محیطی مثل خشکی، شوری و سردی از طریق پرتودهی و اعمال تیمارها به وسیله فرایندهای انرژی هسته ای انجام می شود.

 

 

کنترل جمعیت آفات با استفاده از تکنیک های هسته ای

 

دانیال کهریزی عضو هیئت علمی گروه اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه رازی در گفتگو با خبرنگار مرصاد به کاربردهای انرژی هسته ای در بخش کشاورزی اشاره کرد و اظهار داشت: با استفاده از تکنیک‌های خاص هسته ای می توان جمعیت حشرات مضر را کنترل و از بین برد، زمان رسیدن محصولات را به تأخیر انداخت و  در بذرها جهش ایجاد کرد.

 

وی گفت: در مواردی مانند تولید مرکبات بدون هسته در حد پایان نامه کار انجام شده و هنوز در سطح وسیع کاری انجام نشده است.

 

استریل کردن محصولات بسته بندی با استفاده از رادیوایزوتوپ ها

 

مهندس محمدتقی توحیدی عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات جهادکشاورزی کرمانشاه نیز ضمن اشاره به اهمیت انرژی هسته ای به خبرنگار مرصاد گفت: در زمینه عقیم کردن آفات با استفاده از رادیوایزوتوپ و ردیابی در حال انجام تحقیقات هستیم.

 

توحیدی گفت: از پرتویابی و رادیوایزوتوپ برای استریل کردن محصولات بسته بندی شده در انبارها نیز استفاده می شود بطوریکه اثر سوئی روی محصول ندارد.

 

با توجه به موارد ذکر شده و اهمیت بخش کشاورزی در زندگی مردم، انتظار می رود مسئولین در این بخش حساس به یاری محققان بیایند و زمینه تحقیقات بیشتر و کاربردی تر را فراهم کنند.