پایگاه خبری تحلیلی امروله06:58 - 1399/04/07

نقش پررنگ نهادهای نظامی و امنیتی در کنترل بحران کووید ۱۹

به گزارشامروله،  اسماعیلتوحیدلو، با اشاره به اهمیت و لزوم ایجاد همکاریهایبین بخشی برایمقابلهباکرونادر استان تهران، گفت: از آغازفعالیتستاداز اوایلاسفندماه سال گذشته، انبوهی از مشکلات پیش رو بود، مشکلاتی که به نحوی حل کردن آنها در گرو قدم به میدان گذاشتن ارگانهایمختلفاز جمله نیروی انتظامی، شهرداری، سپاه پاسداران، ارتش،قوهقضائیه، نهادهایعمومیغیردولتی و دانشگاههایدیگر علوم پزشکی استان تهران بود.

وی اظهار کرد: در همین راستا در ستادمقابلهبا بیماری کروناکلانشهرتهران،معاونتیبا عنوان معاونتهماهنگ کنندهیا مرکز هماهنگی شکل گرفت. حوزهمسئولیتیاین معاونت، ایجاد هماهنگی بین دستگاه‌هایمختلفاجرایی اعم از سیاسی، اجتماعی، نظامی و امنیتی در راستای اهداف ستاد و تقویت مجموعه تعیین شد.

رئیسمرکز هماهنگی ستادمقابلهبا بیماری کرونا درکلانشهرتهران، افزود: با تلاش‌های این معاونت، ازتمامیدستگاه‌هایی که می‌توانستند در اینمسیرکمک کنندهباشند، دعوت به همکاری شد و به دنبال آنرئیسیا فرماندهایاز هر ارگان، اعضای شورای فرماندهی ستادمقابلهبا بیماری کرونا را تشکیل دادند.

توحیدلوبابیاناینکه از همانابتدانقش برخی از نهادها در این میان بسیار پررنگ بود، گفت: یکی از این نهادها سپاه پاسداران با محوریت قرارگاه ثارالله، سپاه حضرتمحمد رسولالله (ص) تهران بزرگ و سپاه حضرت سیدالشهدا (ع) استان تهران است که علاوه بر کمک‌ها و همراهی‌های معنوی، در امور اجرایی نیز بسیارثابت قدمدرمدارارائه خدمت حضور داشتند.

وی تصریح کرد: ابتدای اسفندماه به دستور فرمانده سپاه پاسداران در کمتر از یک هفته، ۲۳ نقاهتگاه مجهز در سطح شهر تهران، همراه با نیروی انسانیمجربو همچنینحدود۱۰۰ تن مواد غذایی، همچون گوشت، مرغ، برنج و تن ماهی اهدا شد که ایناقلامدر اختیار بیماران و کادر درمانقرارگرفت.

رئیسمرکز هماهنگی ستادمقابلهبا بیماری کرونا درکلانشهرتهران، عنوان کرد: از جمله دیگر کمک‌های سپاه پاسداران از ابتدای اپیدمیضدعفونی کردنتمام معابر شهر از جمله ایستگاه‌های BRT، مترو و آسایشگاه‌های جانبازان و سالمندان با کمک بسیج، اسکان معتادین متجاهر بهصورترایگان و پیگیریبه منظورکفن و دفنشرعی کرونایی است.

به گفتهتوحیدلو، با هماهنگی معاونت عملیات قرارگاه ثارالله، به طورمستمربالگرد در اختیار فرمانده ستادمقابلهبا بیماری کرونا در تهرانقرارمی‌گرفت تا ایامقبلازعید نوروزترافیک شهری را بسنجد و وضعیت مبادی ورودی و خروجی شهر را بررسی و ارزیابی کند.

رئیسمرکز هماهنگی ستادمقابلهبا بیماری کرونا درکلانشهرتهران گفت: کمک به اجرای طرح غربالگری در شهر تهران بامشارکتوزارت بهداشت و وزارت ارتباطات، بهکارگیریبیش از ۲ هزار نیروی بسیجی داوطلب، شناساییافرادآسیب دیدهاقتصادی و واگذاری بسته‌های حمایتی به آنها و همچنین برنامهریزیو تولید محتوای آموزشیبه منظورارائه آموزشعمومیدر فضای مجازی بخشی از کمک‌های سپاه است.

وی گفت: شناسایی وتوقیفاتباعبیگانه که با هدفجمع آوریو خرید اقلام بهداشتیبه منظورضربه زدن بهنظامسلامت کشور و خروج آنها از مبادی غیررسمی به کشورهای بیگانه و همچنین برخورد با اخلالگران که در فضای مجازی مشغول به انتشار اخبارکذببا محتوای عدم کارایی سیاست‌هاینظامودر نهایتتشویش اذهانعمومیدر جهت عدم کارایی کادر بهداشت و درمان کشور مشغول بهفعالیتبودند، از اقدامات بیبدیلسازمان اطلاعات سپاه پاسداران با محوریت سازمان اطلاعات سپاه تهران بزرگ بوده است.

توحیدلوبا اشاره به اینکه بنیاد مستضعفان نیز در اینمسیرستاد را تنها نگذاشت، ادامه داد:در نظر گرفتنمحلاقامتدر هتل‌های کوثر، انقلاب و مرکز باران برای پزشکان وپیراپزشکانیکه در خط مقدم مبارزه باکووید-۱۹ بودند، یکی از بزرگترین کمک‌های اینبنیادمحسوب می‌شود. همچنین در همین راستا،حمل و نقلکادر درمان را همبر عهدهداشت.

رئیسمرکز هماهنگی ستادمقابلهبا بیماری کرونا درکلانشهرتهران، از در اختیار گذاشتن ۲۴ دستگاه آمبولانس، ۸ دستگاه به دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، ۸ دستگاه به دانشگاه علوم پزشکی ایران و ۸ دستگاه به دانشگاه علوم پزشکی تهران خبر داد و گفت: این آمبولانس‌ها همچنان در حال سرویس دهی به بیماران کرونایی هستند.

وی ادامه داد: نیمچاشتهایروزانه کیک و نوشیدنی نیز توسط بنیاد مستضعفانبه وفوردر اختیار بیمارستان‌هاقرارگرفت و همچنان ایناقلامدر انبارهای مراکز بهکفایتموجود است. این بنیاد وعده ناهارتمامیبیمارستان‌ها را نیز تأمین می‌کرد.

به گفتهتوحیدلو، اهدای ۱۰ هزار ماسک و ۲ هزارلباسحفاظتفردی بهصورتهفتگی از جمله دیگر اقدامات بنیاد مستضعفان است.

ویدر خصوصاقدامات ارتش نیز ادامه داد: این دستگاه نظامی نیز بیمارستان‌های هاجر، خانواده، گلستان و بعثت را در اختیار بیماران کرونایی گذاشت و مرکزمصلیتهران را به عنوان مرکز نقاهتگاهی تجهیز کرد.

توحیدلوبا اشاره به نقش پررنگ فرماندهی انتظامی تهران بزرگ با محوریتپلیسامنیت اقتصادیفاتبدر کشف و ضبط اقلامی که در انبارها احتکار شده بود، افزود: بر همیناساستمام نیروهایتمام وقتدر اختیار ستادمقابلهبا بیماری کرونا درکلانشهرتهرانقرارداشتند و هم اکنون نیز آماده خدمت رسانی هستند. و در بکارگیریماشین آلاتسنگین یگان ویژهفاتبدرامرضد عفونیکردن معابر شهری به ویژه خیابان‌های اصلی، در جهت ایجاد آرامش روانی برای مردم بسیارکمک کنندهبود، همچنین عملکردپلیسدر روز طبیعت درکنترلرفت و آمد بوستان‌ها، فضاهای سبز و تفرجگاه‌ها وکنترلمبادی ورودی و خروجی شهر بینظیربود.

وی ادامه داد: وزارت اطلاعات با محوریت سازمان اطلاعات استان تهران با ارائه گزارش در حوزهاشرافاطلاعاتی، اقدام، پیشگیری و صیانت و در حوزه هماهنگی و هم افزایی، بسیار کارآمد وپشتیبانستاد بود؛ به عبارت ساده‌تر سازمان اطلاعات استان تهران به نوعی مرکز فرماندهی اتاقفکرستاد محسوب می‌شود و تقریباً تمام تصمیم گیریهابا نظر ومشارکتاین سازمان بیبدیللحاظ می‌شود.

وی تصریح کرد: دستگاه نظارتی سازمان بازرسیکلکشور برایاولینبار با دستوررئیسمحترمقوهقضائیهدر قالب دستگاهی اجرایی در کنار ستاد حضور پیدا کرد وبازرسکلمحترماستان تهران به نیابت ازرئیسمحترمسازمان بازرسیکلکشور در کلیه جلسات تصمیمگیریحضور پیگیر،مستمرومفیدداشت.

رئیسمرکز هماهنگی ستادمقابلهبا بیماری کرونا درکلانشهرتهران، تصریح کرد: در اختیار گذاشتن اعتبارات مالیات برارزش افزوده‌ایکه در فرمانداری‌هاوجودداشت، با همکاری بیبدیلاستاندار تهران یکی از بزرگترین کمک‌های سازمان بازرسی در تأمین منابع مالی محسوب می‌شود که بسیاری ازتجهیزاتپزشکی نیز از محل همین کمک‌ها خریداری شد. البته این اقدامات همچنانصورتمی‌گیرد.

توحیدلوبابیاناینکه نیروهای شهرداری حقیقتاًمجاهدانهو بیادعاخدمت رسانی کردند، عنوان کرد: در روزهای ابتدایی بزرگترین فشار بر رویمدیر عاملو کارکنان سازمانبهشت زهرابود، چراکه روزانه متوفیان بر اثر کرونا به آرامستان منتقل می‌شدند وغسلدادن این متوفیان دارایشیوه نامهخاصی بود که شهرداری توانستبه نحومطلوباینچالشرا مدیریت کند.

وی با اشاره بهفعالیتمستمرمترو در روزهای اوج بیماری، به رغم تعطیلی ناوگانحمل و نقلعمومیدر بسیاری از کشورهای دنیا، تصریح کرد: روزانه چندین نوبت مترو تهران ضدعفونی می‌شد.

به گفتهرئیسمرکز هماهنگی ستادمقابلهبا بیماری کرونا درکلانشهرتهران، به طور کلیدر خصوصهمراهی‌های شهرداری می‌توان به مدیریت ضدعفونی و جابه‌جایی مسافران در ناوگانحمل و نقلعمومیوجمع آوریپسماندهای بیمارستانی کهشیوه نامه‌ایبسیار حساس و در عین حال هزینه بر برای شهرداری داشت، اشاره کرد.

توحیدلو، نقش دادگستری استان تهران به ویژهمعاونمحترمقضائی استان و دادستانمحترمتهران را نیز در تسریع فرآیندهای قضائی بسیار مهم دانست و افزود: در مواقعی که در ستاد برای اجرای دستورالعملی نیاز به دستور قضائیوجودداشت، به همکاری بینظیردادستانی تهران این امکان در کمتر از یکساعتفراهم می‌شد و دستور قضائی مربوطه در اختیار ستادقرارمی‌گرفت و در امر مدیریت ونظارتبر زندانیان به مرخصی رفته در این ایام بسیار دقیق و با حساسیتخاصموضوعرا پیگیری می‌کردند.

وی با اشاره به پشتیبانی همهجانبهوزیر بهداشت از ستادمقابلهبا بیماری کرونا درکلانشهرتهران، ادامه داد: راهنمایی‌های دکتر نمکی، وزیر بهداشت از ابتداتا کنوندر تصمیم سازیهایمتقن ستاد مؤثر بوده است و بی شک بدون این همراهی و به اشتراک گذاشتن تجربیات، مدیریت شرایط بسیار سخت و حتی ناممکن می‌شد.
 

توحیدلودر پایان نقش دستگاه‌های اجرایی را در بهرهوریستاد کرونا، مشهود و چشمگیر دانست و گفت: کمتر ستادی با این حجم از مقامات بلندپایه می‌تواند اینگونه یک دل و یکصدامشکلات راکنترلکند. این هم افزایی دستگاه‌های اجرایی در تهران باید به عنوان نمونه برای حل مسائل الگو درسایراستان‌هاقرارگیرد.