به گزارشامروله، در سالهای اخیر افزایش صیدترالدر آبهای خلیج فارس و دریای عمان یکی از جنجالیترین اتفاقاتی بود که در حوزه صیادی شرق استان هرمزگان، صدای اعتراضبندرنشینانو صیادان محلی جاسک،سیریکو میناب را درآورد، به خصوص زمانی که کشتیهای چینی با مجوزهای رسمی سازمان شیلات ایران در آبهای ایران اقدام به صیدترالکردند. آتش خشم صیادان محلی بیش از پیش شد.
گفته صیادان محلی نشان میداد که این نوع صید که در آن از تور قیفی شکل بزرگ استفاده میشود، کلیه آبزیان از عمق دریا کفروبیمیشدند.ترالیکی از مخربترین روشهای صید است که به زیستگاه و ذخایر آبزیان صدمات جبران ناپذیری وارد میکرد و به نوعی صیدترالتیشهایبر ذخیره گاههای آبزیان ایران بوده و خواهد بود.
صیدترالخسارت به زیستگاه، شکستن مرجانها و حذف جلبکهای منطقه
از طرفی این نوع صید اثرات منفی بر روی اکوسیستمهای آبی و تنوع زیستی در منطقه دارد. استفاده از ادوات سنگین ماهیگیری در صیدترالتخریبهای وسیعی در کف دریاها ایجاد کرد که منجر به شکستن مرجانها و خسارت سنگین به زیستگاه و حذف جلبکهای دریایی شد.
افزایش بیکاری و مهاجرت صیادان نشانههای آشکار صیدترال
در سالهای اخیر صیدترالدر آبهای ایران صورت میگرفت، و صیادان بومی به گمان اینکه خارجیها در حال بردن ذخایر آبی آنها هستند، حاشیههای زیادی ایجاد شد. از آنجایی که معیشت صیادان محلی وابسته به صید و صیادی است، با شروع گسترده صیدترالدر منطقه، ذخایر آبزیان هم با مشکل روبرو شد و معیشت صیادان تحت تأثیر صیدهای صنعتی غیر استاندارد قرار گرفت، بیکاری و مهاجرت صیادان در شرق هرمزگان دردوسالاخیر شدت گرفت تاآنجائیکهبرخی از صیادان ناخواسته برای تأمین هزینههای زندگی روی به انواع قاچاق آوردند.
کشتیهایترالبدون توجه به قوانین و مقررات و بندهای موجود در مجوز صید از تمامی پهنه دریا برای صید استفاده میکردند. با نقض حریم دریایی، حتی تا نزدیکی سواحل محل تخمریزیآبزیان هم اقدام به صید کردند. این تخلفات با خاموش کردن ردیاب کشتی و شبها باخاوشکردن چراغهای شناور دست به غارت آبزیان در محدودهای ممنوعه میکردند.
کشتیهایترالدر هر ساعت حداقل ۵۰۰ کیلو و حداکثر ۲ تن انواع و اقسام آبزیان را صید میکردند جدا از تخریب محیط زیست، عامل اصلی بیکاری هزاران صیاد در منطقه شرق استان هرمزگان و همچنین بیکاری هزاران صیاد در جنوب کشور شدند.
حال آنکه به گواه آمارها و ادعای صیادان بومی در شرق هرمزگان، پیش از این با هر بار رفتن به دریا ۵۰۰ تا ۶۰۰ کیلو ماهی صید میکردند اما اکنون با صیدترالیکه صورت گرفته است با کاهش ماهیان و ذخایر آبزیان روبرو شده، که سفره صیادان خالی کرده است.
سو مدیریت که دامن صیادان شرق هرمزگان را گرفت
سوءمدیریت دولت و دستگاههای متولی با صدور مجوز صیدترالبرای صیادان غیر بومی و اتباع بیگانه صورت گرفت، هر چند که صیادان این منطقه نسبت به کاهش ذخایر دریایی سالها اعتراض داشتند ولی از سوی دولت با بی مهری روبرو شدند. این سوءمدیریت دولت و دستگاههای متولی در نظارت بر برداشت ذخایر آبزیان، در طول این چند سال بحث کمبود صید و معیشت ساحلنشینانهم شد.
۴۰ درصد مردم منطقه شرق استان هرمزگان از راه صید و صیادی ارتزاق میکنند. اما از سال ۸۷ صیدترالدر خلیج فارس و دریای عمان با اعطای مجوزهای صید از طریق شیلات ایران آغاز شد. در فاصله سالهای ۸۹ تا ۹۹ حدود ۱۰ سال ذخایر دریایی به غارت رفت.
صیادان از دریا دست خالی بر میگردند
احمد دُری از صیادان محلی شهرستان جاسک در گفتگو باخبرنگار مهر، گفت: دولت با صدور مجوز صیدترالکه در آبهای شرق استان برای افراد غیر بومی و اتباع بیگانه صادر کرده است، کار و زندگی صیادان را مختل کرده بود، در حالی که مجوز صید جدید سالیان سال است برای ما صیادان این منطقه صادر نشده است.
دُری بابیان اینکه تنها راه در آمد و معاش مردم جاسک صیادی استاظهارداشت: با وجود اینکه گفتهاند از اول آذر ماه صیدترالمتوقف میشود، همچنان نگران هستیم، از طرفی ترس ما این است که دوباره کشتیها برگردند و از همهمهمتراینکه در این چند سال بخش اعظمی از ذخایر آبزیان در این منطقه از بین رفته است و تا بازسازی مجدداً چند سال طول خواهد کشید.
وی با اشاره به اینکه وضعیت صید در دریا وضعیت مناسبی نیست و میزان درآمد صیادان کاهش یافته است افزود: در کنار این مشکلات هزینهها و قیمت تجهیزات و لوازم صید و صیادی افزایش بسیار زیادی داشته است، که نبود صید از مشکلات اصلی صیادان برایتأمینهزینهها است.
وی دلیل نبود صید در منطقه را صید بیرویهترالتوسط کشتیهای موسوم به چینی عنوان کرد و افزود: در طول این چند سال این کشتیها که با تجهیزات پیشرفته، تمامی گونههای آبزی در دریا را صید کردند، همین هم باعث شده تا صیادان سنتی امکان صید نداشته باشند.
صیدترال، زندگی صیادان محلی را نابود کرد
یکی دیگر از صیادان محلی جاسک در گفتگو باخبرنگار مهر، با اذعان به اینکه، سودی که از صیدترالبدستمیآید فقط نصیب چند نفر آقا زاده میشود، گفت: ازآنجائیکههمیشه مسئولان دولتیتاکیدشانبر این بود که با برداشت بیشتر از ذخایر دریا درآمد بیشتری به خزانه کشور میرود ولی در عمل تنها چند نفر از افراد خاص از این درآمد بهره مند شدند.
محمدپیشکیضمن تشکر و قدردانی از مسئولانی که پیگیر ممنوعیت صیدترالبودند، اظهار کرد: از رادمهر فرماندار جاسک تشکر میکنم و تقاضا دارم که کاری کنند که به هیچ عنوان دیگر شاهد حضور گسترده کشتیهای صیدترالدر منطقه نباشیم.
دولت تسهیلاتی را برای صیادان محلی در نظر بگیرد
وی خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه در طول این چند سال به واسطه صیدترال، صید صیادان محلی کاهش چشمگیری یافت، خیلی از صیادان به بانکها،کماتوپاچالماهی فروشی بدهکار شدند، لذا از مسئولان تقاضا دارم که با دادن تسهیلاتی کم بهره به کمک صیادان بیایند.
پیشکیتصریح کرد: از سال ۱۳۸۵ دیگر مجوز صید به صیادان داده نشده است، که با افزایش جمعیت صیادان نیاز است مجوز صید جدیدی برای آنها صادر شود.
وی ندادن مجوز صید جدید برای صیادان این منطقه را دلیلی بر زیاد شدن صید غیر مجاز عنوان کرد و افزود: شغل اکثر بومیان این منطقه صیادی است و معیشت زندگی آنها از راه دریا و صیادی است، در صورتی که مجوز صید هم ندارند و اینجا است که مجبورند به صورت غیر مجاز صید کنند.
شهرستانسیریکهم در تور صیدترالگرفتار شد
شهرستانسیریکیکی از سه شهرستان شرق استان هرمزگان است که صیدترالزندگی صیادان این شهرستان را مختل کرده است، این شهرستان با دارا بودن ۱۲۴ کیلومتر نوار ساحلی یکی از مناطق اصلی زیستگاه پرورش وذخایرمیگوهایسرتیزو موزی استان هرمزگان است. هر ساله با رهاسازی بیش از ۶۰ میلیون قطعهلارومیگوجزوشهرستانهای مهم در نوار ساحلی جنوب کشور به حساب میآید.
هر چند اداره شیلات در راستای تقویم ممنوعیت صید ماهیان و گونههای در معرض خطر اقداماتی از قبیل ساماندهی شناورهای غیر مجاز، بررسی و ارزیابی ذخایر گونههای در حال برداشت، کنترل مدیریت صیدگاهها، شناورها و ادوات صید توسط شیلات و یگان حفاظت در دریا و خشکی و ایجاد زیستگاه مصنوعی آبزیان به منظور جبران ذخایر دریا، برای مقابله با صید غیر مجاز در منطقه انجام داده است، ولی صیدترالدر منطقه تمام این فعالیتها را نقش بر آب کرد.
رئیس اداره شیلاتسیریکدر گفتگو باخبرنگار مهر، با اذعان به اینکه، اقدامات شیلات برای مقابله با صید غیر مجاز و صیدترال، درزمانهایگذشته هم انجام میشد، گفت: ممنوعیت صید ماهیان و گونههای در معرض خطر، ساماندهی شناورهای غیر مجاز، بررسی و ارزیابی ذخایر گونههای در حال برداشت، کنترل مدیریت صیدگاهها، شناورها و ادوات صید توسط شیلات و یگان حفاظت در دریا و خشکی و ایجاد زیستگاه مصنوعی آبزیان از اقدامات اداره شیلات برای مقابله با صید غیر مجاز است که در گذشته هم انجام میگرفت.
سعید کوهی با بیان اینکه،یقیناًصید غیر مجاز، و صیدترال، بهصیدگاههاو آبزیان خسارت زیادی میزند، افزود: هر چند که در منطقه شرق استان هرمزگان صیدترالرایج است، اما، به منظور دفاع از حقوق معیشت ۴ هزار نفر صیاد بومیسیریکهر چه در توان داریم انجام میدهیم، لذا از این رو صیدترالدر منطقه شهرستانسیریکبهشدت کنترل میشود و حتی طبق مجوزی که دارند کمتر از فاصله ۲۰۰ متری ساحل اجازه صید ندارند.
کوهی تصریح کرد: با توجه به کاهش منابع آبزیان دریایی به طرحهای پرورش میگو توجه ویژه شده است، چندین هزار هکتار زمین برای پرورش آبزیان به خصوص میگو در سواحلسیریکایجاد شده است و بیش از ۵۰۰ هکتار از این مزارع در سواحلسیریکفعالیت میکنند.
وی با بیان اینکه پرورش میگوجزطرحهای اقتصاد مقاومتی است افزود: سازمان شیلات حمایتهای ویژهایدر پرداخت تسهیلات به متقاضیان پرورش میگو داده است که با توسعه مزارعه پرورش میگو به خودکفایی برسند. بخصوص در صنعت تولیدلارومیگو کهلارومزارع پرورش میگو توسط شیلات استانتأمینشده است.
رئیس اداره شیلاتسیریکخاطرنشان کرد: رهاسازیلارومیگو در دریا و زیستگاههای میگوتأثیرمستقیمی بر ازدیاد نسل گونه میگو و افزایش میزان صید دارد، در همین راستا هر ساله با رهاسازیلارومیگو در آبهایخورآذینی، باعث افزایش صید صیادان میشود.
وی با بیان اینکه اینکهلاروهایتولید شده از میگوهای مولد بومی است، گفت:لارومیگوهای تولید شده، از اول بهار تا اواخر خرداد در خورهایسیریک، به خصوصخورآذینی و جنگلهایحراو مناطق نزدیک صیدگاهها رها سازی میشود
محمد رادمهر، فرماندار جاسک در گفتگو باخبرنگار مهر، با بیان اینکه برای احقاق حقوق صیادان محلی هر کاری که نیاز باشد انجام خواهم داد گفت: فرمانداری جاسک و خودمجزنفرات اول بودم که به مشکلات صیادان گوش دادهام و پیگیری کردهام.
رادمهر با اشاره به اینکه برداشت از دریا به واسطه صیدترالنه تنها زندگی صیادان را مختل کرده بود بلکه حیات آبزیان و محیط زیست هم به خطر انداخته بود، اظهار کرد: ما برای اینکه بتوانیم این مشکل را به گوش مسئولان بالا دستی برسانیم چندین بار مکاتبات متعددی داشتیم و حتی برای پیگیری تا مجلس شورای اسلامی در تهران هم رفتیم.
وی با بیان این عنوان که، برای خارج کردن این کشتیها و ممنوعیت صیدترالپیگیریهای زیادی صورت گرفته است، افزود: خیلی از مسئولان شهرستانی و استان در کنار مردم مرزنشین ایستادهاند و پیگیر مشکلات آنها شدند. رئیس قوه قضائیه در سفری که به استان هرمزگان داشت به درد و دل صیادان گوش دادند و با پیگیریهای استاندار هرمزگان و حسین رئیسی نماینده مردم شرق در مجلس شورای اسلامی مشکلات صیادان تا حدودی رفع شد.
وی با بیان اینکه توقف صیدترالاز خواسته بهحق صیادان جاسکی است، اظهار کرد: از همان روزهای ابتدایی که مردم و صیادان نسبت به این موضوع نارضایتی خود را اعلام کردند و ازآنجائیکهمعیشت مردم مهم است خواستههای مردمی با جدیت پیگیری شد. و نتیجهپیگیریهاممنوعیتصیدترالبه مدت ۲ سال از ابتدای آذر ماه امسال شد.
فرماندارجاسکاضافه کرد: مصوبه لغو مجوز صیدترالبه مدت دو سال خواهد بود. اجرای آن موجب افزایش ضریب امنیتی در حوزه اقتصاد و اشتغال دریا محور در شهرستان جاسک شود. همچنین در راستای معیشت ساحلنشینانو صیادان جاسک ۲۴۰۰ مجوز صید قانونی برای صیادان بومی در آینده نزدیک صادر میشود
فرماندار شهرستان جاسک با بیان اینکه در دفاع از حقوق قانونی مردم هر چه در توان داریم هزینه میکنیم اضافه کرد: در این شهرستان ۵۷۰۰ نفر صیاد فعالیت میکنند که معیشت آنها از راه دریاتأمینمیشود و همیشه به دنبال این هستیم که مشکلات صیادان رفع شود.
فرماندار جاسک بیان کرد: صیادان جاسکی از هجوم صیادان مهاجر به آبهای شهرستان جاسک ناراضیاندو تقاضا دارند که از آنها جلوگیری شود.