به گزارش خبرنگار اجتماعی پایگاه خبری امروله پارکها بهعنوان فضاهای عمومی و امن برای بازی کودکان و گذراندن اوقات فراغت خانوادهها شناخته میشوند، نبود این فضاها باعث محدودیت در فرصتهای تفریحی و اجتماعی میشود.
نبود پارکها موجب میشود تا افراد بهویژه جوانان به مکانهای نامناسب مانند خیابانها و میدانها برای تفریح و فعالیتهای اجتماعی روی آورند که میتواند منجر به بروز رفتارهای نامطلوب اجتماعی و خطرات امنیتی شود.
پارکها بهعنوان مراکز اجتماعی و فرهنگی عمل میکنند که در آن مردم میتوانند روابط اجتماعی برقرار کنند، نبود این فضاها میتواند موجب احساس بیگانگی و کاهش ارتباطات اجتماعی در جامعه شود.
وجود پارکها نهتنها به تقویت هویت محلی کمک میکند، بلکه با برنامهریزی شهری مناسب و توسعه پایدار نیز مرتبط است، کمبود این فضاها میتواند مانعی برای ارتقای کیفیت زندگی و طراحی شهری کارآمد باشد.
بازی مهمترین نیاز برای رشد همهجانبه کودکان
وحید موحدیراد در گفتگو با خبرنگار اجتماعی پایگاه خبری امروله؛ اظهار داشت: امروزه بازیهای رایانهای جایگزین بازیهای واقعی و تعاملی شده گرچه تأثیرات مثبت برخی از بازیهای رایانهای مناسب، سبب افزایش مهارتها و توانمندیهای جسم و روان کودکان میشود؛ اما آثار مخربی درباره بازیهای رایانهای نامناسب وجود دارد؛ چراکه در ساخت آنها با توجه به اهداف تجاری و مقاصد سیاسی، از عناصر تخریبکننده سلامتِ بازیکننده استفاده میشود.
رئیس مرکز خدمات روانشناختی دانشگاه آزاد اسلامی صحنه عنوان کرد: نشان دادن همدردی، پیروی از قوانین، رعایت نوبت دیگران، ابراز همدردی و همدلی، یادگیری سازش حل مسائل بهطور مستقل و یادگیری رفتار قابل قبول اجتماعی از جمله نکات مثبت بازیهای سنتی و گروهی است.
موحدیراد خاطرنشان کرد: کودکان و نوجوانان بهطور متوسط بیش از هفت ساعت در روز از رسانهها استفاده میکنند و گروهی از آنها در اتاق خود به تلویزیون، ویدئو، کامپیوتر، اینترنت و تلفن همراه دسترسی دارند که همین امر باعث کاهش مهارتهای رفتاری و افزایش استرس بین آنها شده است.
این روانشناس بیان داشت: بازی بهعنوان یک ابزار کلیدی در رشد همهجانبه کودک، برای سلامت روان وی بسیار مهم است و نقش بهسزایی در شکلگیری شخصیت و رفتارهای اجتماعی آینده وی ایفا میکند. فواید بازی برای کودکان بسیار زیاد است، بازی میتواند یکی از گزینههای مهم و تأثیرگذار در آینده کودک باشد، شما میتوانید بسیاری از آموزشهای زندگی را با بازیهای کودکانه در اختیار کودک قرار دهید.
اهمیت بازی در فضای سبز بر رشد کودکان
علیرضا صفری در گفتگو با خبرنگار اجتماعی پایگاه خبری امروله؛ اظهار داشت: یکی از مهمترین ویژگیهای انسان، اجتماعی بودن و شبکه روابط اجتماعی _ عاطفی است، بازی، خلاقیت، تخیل و کنجکاوی را تقویت میکند به کودکان اجازه میدهد تا با بازی خود را رهبری کنند و استقلال و بیان خود را ارتقا دهند.
کارشناس سلامت و روان مرکز بهداشت صحنه عنوان کرد: پارک کودک یا محل امن بازی برای کودکان و تحرک با سایر همسالان باعث رشد مهارتهای حرکتی، رشد مهارتهای اجتماعی، خلاقیت، تابآوری در برابر مسائل و در صورت نبود امکانات مهارتهایی که برای هر کودک و نوجوانی لازمه کسب نشود در دوران بلوغ و بزرگسالی دچار کمبود اعتماد به نفس، نبود مهارتهای ارتباط اجتماعی و به تبع بیماریهایی مثل افسردگی و گرایش به سمت بازیهای کامپیوتری، تلفن همراه و… میشود و یکی از تأثیرات حداقلی فعالیت بدنی و بازی در پارک ترشح هورمون سروتونین که برای جلوگیری از افسردگی در تمام سنین ضروری است.
وی بیان داشت: کودکان در بازی یاد میگیرند به حق همدیگر احترام بگذارند، قوانین بازی را رعایت کنند، گاهی مشاجره و بعد حل کردن مسائل با هم که اینجا نقش مربی و والدین برای آموزش هم حیاتی است، مهارتهایی که در طول زندگی مهم و ضروری است، مانند تابآوری در برابر مشکلات، کنترل خشم، نظم در انجام امور و اطاعت از قوانین همه در این بازیهای کودکانه وجود دارد.
صفری تأکید کرد: تأثیرات بازی بر رشد جسمی و روحی کودکان از جمله رشد شناختی، اجتماعی، عاطفی، تقویت مهارتهای حرکتی، خلاقیت، کاهش استرس، ایجاد اعتماد به نفس، یادگیری از طریق تجربه مستقیم بر رفتار و شخصیت کودکان تأثیرگذار است و نبود آن تأثیرات معکوس خواهد گذاشت، مانند لجبازی، پرخاش بیش ازحد در منزل.
این کارشناس سلامت و روان خاطرنشان کرد: تجربه و یادگیری مهارتهای مختلف بدنی و شناختی و تخلیه هیجانی باعث میشود کودکان خطرها را شناخته و از آن دوری کنند، مانند زمین خوردن و سرسره بازی که در پی آن تصوراتی از سقوط و خطرات آن در بچه شکل میگیرد که تأثیر محافظتی دارد.
وی تصریح کرد: نبود سرگرمی و محل مناسب بازی باعث گرایش به بازیهای کامپیوتری و فضای مجازی میشود، وقتی کودکان و نوجوانها زمان زیادی را به بازیهای رایانهای اختصاص دهند قطعاً آسیبهای فراوانی را برای خود رقم زدهاند که میتوان به سردرد، چشمدرد، افزایش وزن، تیکها و فشارهای عصبی، کمخوابی یا اختلال در خواب، ایجاد دردهای مفصلی، خارج شدن ستون فقرات از وضعیت طبیعی، اختلال در میزان اشتها و… اشاره کرد و در ادامه با هریک از شرایط بدنی فوقالذکر دچار کمبود اعتماد به نفس وعدم تمرکز و یادگیری میشوند.
صفری اذعان کرد: نیاز به تفریح و سرگرمی و تخلیه هیجانی در سنین کودکی و نوجوانی خیلی حائز اهمیت است، کودکانی که محل مناسبی برای بازی ندارند، دارای مشکلاتی هستند که تأثیر مستقیم بر درس خواندن آنها گذاشته تا جایی که تمایل به ترک تحصیل داشتند.
وی تأکید کرد: این مسئله یک همکاری بین بخشی میان ادارات مختلف را میطلبد که با فراهمآوردن مکان مناسب و آموزش فرزندپروری به والدین از طرق مختلف در آینده شاهد تأثیرات آن بر جامعه باشیم.
صفری در پایان بیان داشت: بازیها محیطی امن و بدون فشار برای یادگیری فراهم میکنند، کودکان در جریان بازیها فرصت پیدا میکنند تا رفتارهای اجتماعی را تمرین کرده و مهارتهای جدید را بیاموزند کسب مهارتهای حل مسئله، مدیریت گروهی، مدیریت احساسات در جمع، تقویت مهارتهای کلامی و غیرکلامی و نبود بازی گروهی قطعاً تأثیر منفی خواهد گذاشت و کودکانی رشد خواهند کرد که در زندگی خانوادگی و کاری آینده تواناییهای لازم کسب نخواهند کرد و در برابر مشکلات تابآوری مناسب را نخواهند داشت.
کمبود فضای سبز و تأثیر آن بر کودکان
بهمن عسگری در گفتگو با خبرنگار اجتماعی پایگاه خبری امروله؛ درباره کمبود پارکها و فضای سبز در شهرها و تأثیر آن بر کودکان و نوجوانان، اظهار داشت: کمبود فضاهای سبز در محلهها و شهرکها تأثیرات منفی زیادی بر سلامت جسمانی، روانی و اجتماعی کودکان و نوجوانان میگذارد، فعالیت بدنی فقط برای سوزاندن کالری یا پر کردن اوقات فراغت نیست، بلکه بر رشد شناختی، پیشرفت تحصیلی و ارتقای مهارتهای حرکتی نیز تأثیرگذار است.
کارشناس کانون فرهنگی - تربیتی شهرستان صحنه عنوان کرد: پارکها و فضاهای سبز بهعنوان مکانهای عمومی برای فعالیتهای ورزشی میتوانند نقش مهمی در رشد جسمانی و روانی کودکان ایفا کنند، با این حال، نبود این فضاها باعث کاهش فعالیتهای بدنی و شیوع سبک زندگی کمتحرک در میان کودکان و نوجوانان میشود.
وی در ادامه افزود: اگرچه مدارس و باشگاهها امکانات ورزشی ارائه میدهند، اما ساعتهای ورزش در مدارس محدود و مطابق با برنامههای خاص است، از طرفی، فعالیتهای باشگاهی نیز بیشتر بر آموزش مهارتها تمرکز دارند و به دلیل هزینهها، برای همه قابل دسترسی نیست، در مقابل، پارکها فضای رایگان و بدون نیاز به نظارت برای ورزش کودکان فراهم میکنند.
عسگری به عوامل دیگری همچون افزایش زندگی آپارتماننشینی، کاهش زمینهای بازی طبیعی و نگرانیهای امنیتی اشاره کرد و بیان داشت: این مسائل موجب کاهش زمان سپریشده در خارج از منزل شده است و بهویژه بازیهای رایانهای و شبکههای اجتماعی به شدت به فعالیتهای خارج از منزل کودکان آسیب زدهاند.
وی خاطرنشان کرد: برای حل این مشکل، ضروری است که برنامهریزی شهری و سیاستگذاریها به ایجاد و نگهداری فضاهای سبز در اولویت قرار گیرد باید توجه داشت که صرفاً افزایش تعداد پارکها کافی نیست و پراکندگی مناسب این فضاها در محلهها، بهویژه با توجه به نیاز به مکانهای ایمن برای کودکان و نوجوانان، ضروری است.
عسگری در پایان تأکید کرد: ارتقای کیفیت و تنوع تجهیزات ورزشی در پارکها، بهویژه برای ورزش خانوادگی، میتواند تأثیر مثبتی بر افزایش تحرک کودکان و نوجوانان و بهبود سبک زندگی آنها داشته باشد.
پروژههای فرهنگی و پارکها به زودی تکمیل میشوند
اسفندیار نظری نیز در گفتگو با خبرنگار اجتماعی پایگاه خبری امروله؛ اظهار داشت: پارکی را احداث کردهایم که بهطور کامل و حتی برای استفاده افراد معلول مناسبسازی شده است این پروژه هزینهای بالغ بر ۴ تا ۵ میلیارد تومان داشته است همچنین دو فاز از فرهنگسرایی در شهرستان تکمیل شده، اما متاسفانه تنها ۲۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است
.شهردار صحنه افزود: شهرداری پیگیریهای لازم را در این خصوص انجام داده است و تا قبل از سال جدید که بودجه تخصیص یابد پیمانکار مشخص میشود و پارک ۳۰ متری تکمیل و به یکی از بهترین پارکهای شهرستان صحنه مبدل خواهد شد.
در ادامه بیان داشت: در خصوص پارک ابراهیمآباد، چمنکاری و احداث فضا انجام شده است، اما به درخواست مردم این محله، فعلاً بهعنوان فضای سبز باقی میماند و وسائل بازی در آن قرار داده نشده است، در حال حاضر چمنکاری انجام شده، ولی به دلیل فصل سرما، باید منتظر بود تا چمن خود را نشان دهد. همچنین، آسفالتکاری و مناسبسازی اطراف پارک انجام شده است.
شهردار صحنه افزود: برای محله ابراهیمآباد، با توجه به وجود باغات و درختان کهنسال و پارکی که وجود دارد برای احداث پارک در این محله نه بودجه در نظر گرفته شده و زمین لازم برای توسعه پارک نیز تملک نشده است، اما همه پارکهای سطح شهر که سالها در وضعیت نامناسب بودهاند، حداقل ۳ تا ۴ میلیارد تومان برای روشنایی و بهبود وضعیت هزینه کردهایم.
نظری در ادامه اشاره کرد: تمامی پارکها و بوستانها تا قبل از عید به سیستم پلیاتیلن مجهز میشوند و برای همه پارکها و بوستانها، صندلیهای جدید به تعداد ۳۰۰ تا ۴۰۰ عدد و همچنین سطلهای زباله و المانها نصب خواهد شد. قرارداد مبلمانسازی بسته شده و در حال اجراست، هیچ پارکی در شهر بدون وسائل بازی باقی نخواهد ماند و تمامی این پروژهها در حال بررسی است.
وی اضافه کرد: در پارک توحید، سال گذشته پیمانکار وسائل جدیدی برای پارک آورده که اکنون در حال راهاندازی است، از جمله این وسائل، ماشین برقی است که در حال راهاندازی است، هیچ شهری در استان کرمانشاه غیر از مرکز استان، به استثنای شهر صحنه، پارک و بوستانی با ماشین برقی ندارد. ما قصد داریم این پروژه را در پارک جانبازان و پارک معلم نیز اجرا کنیم.
نظری در پایان بیان کرد: برای پارک معلم، علاوه بر بهبود وضعیت مشابه پارک توحید، قصد داریم یک زمین فوتبال با چمن مصنوعی نیز راهاندازی کنیم، تمام این پروژهها در دست بررسی و پیگیری است و ما تلاش داریم که تمامی این کارها تا اوایل سال آینده به پایان برسد، همچنین برای راهاندازی پارک کودک، نزدیک به ۳ میلیارد تومان اعتبار در نظر گرفتهایم که کلید این پروژه نیز تا قبل از عید زده خواهد شد. این پارک بهعنوان بزرگترین پارک در شهرستان صحنه شناخته خواهد شد.
به گزارش پایگاه خبری امروله ضرورت ایجاد و توسعه پارکهای عمومی در محلههای مختلف شهرستان صحنه احساس میشود، این اقدام میتواند موجب بهبود کیفیت زندگی، تقویت ارتباطات اجتماعی و بهبود وضعیت محیط زیست شود، برنامهریزی شهری باید به این مسئله توجه کرده و با تخصیص منابع و اراضی مناسب، پارکها را در نقاط مختلف شهرستان احداث کند.
گزارش به قلم کبری پرویزی؛ فعال رسانهای
انتهای خبر/