پایگاه خبری تحلیلی امروله23:44 - 1392/02/23

شورای نگهبان هیچگاه تابع فشارها نبوده است

به گزارشگروه سیاسی باشگاه خبرنگاران، عباسعلی کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان در خصوص روند بررسی صلاحیت داوطلبان انتخابات ریاست جمهوری گفت: بر اساس اصل 115 قانون اساسی، رجل سیاسی شخصیت‌های برجسته مذهبی و سیاسی‌ای هستند که از ویژگی‌های خاص مذهبی و سیاسی برخوردارند و نزد مردم هم با این ویژگی شناخته شده باشند.

وی در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه چه کسی رجل سیاسی است، با بیان اینکه ما یک رجال مذهبی و سیاسی داریم که در ابتدای اصل 115 شرایطش بیان شده است، گفت: در این اصل تاکید‌ شده‌ که رئیس جمهور از بین این رجال مذهبی و سیاسی که شرایط دیگری از جمله اینکه مدیر، مدبر، اعتقاد و ایمان به مبانی نظام جمهوری اسلامی ایران داشته باشد، انتخاب می‌شود، پس هر رجل مذهبی و سیاسی الزاما نمی‌تواند واجد شرایط باشد که باید در این خصوص دقت شود.

سخنگوی شورای نگهبان همچنین خاطرنشان کرد: بر اساس طبقه بندی، الزاما افرادی که ثبت نام می‌کنند باید رجال مذهبی و سیاسی باشند اما همه رجال مذهبی و سیاسی خیر، آن کسانی که شرایط ذیل اصل 115 را دارند، رجال سیاسی و مذهبی تلقی می‌شوند.

کدخدایی به نحوه اطلاع‌رسانی احراز صلاحیت‌‌ها پرداخت و گفت: اسامی کسانی‌که واجد شرایط شناخته شده‌اند، توسط شورای نگهبان به وزارت کشور ارسال می‌شود و وزارت کشور به داوطلبین اعلام می‌کند و بعدها در رسانه‌ها نیز منتشر خواهد شد و صلاحیت کسانی که احراز نشده‌ است را شورای نگهبان نفیاً و اثباتاً بر اساس قانون هیچ اعلامی نخواهد کرد و به این مسئله ورود نمی‌کند.

وی در پاسخ به سوال دیگری بر این اساس که آیا شورای نگهبان دلایل عدم احراز صلاحیت را به اشخاص اطلاع می‌دهد؟ تاکید کرد: احراز صلاحیت، دلیل نمی‌خواهد و ما باید شرایط را نسبت به افراد احراز کنیم، بنابراین فقط ما درباره کسانی که شرایط را دارا باشند، اعلام نظر می‌کنیم و نسبت به بقیه هیچ گونه اعلام نظری نخواهیم داشت.

سخنگوی شورای نگهبان اضافه کرد: شورای نگهبان نسبت به داوطلبین ریاست جمهوری اظهار نظر منفی نمی‌کند و این شورا نفیاً یا اثباتاً نسبت به سایر افراد هیچ اظهار نظری نمی‌کند.

کدخدایی در پاسخ به این پرسش که برخی آماده هستند که صلاحیتشان احراز نشود و بگویند که چرا شورای نگهبان دلایل خود را علنی نمی‌کند؟ اظهار داشت: شورای نگهبان تابع قانون است و ما می‌گوییم که شما هم تابع قانون باشید و هر چه قانون مقرر کرده، ما هم اجرا خواهیم کرد.

وی اضافه کرد: شورای نگهبان یک مرجع خاص است و مرجع خاص می‌تواند در خصوص صلاحیت خاصی که قانون‌گذار به آن واگذار کرده، اظهار نظر کند، بنابراین ما چه در رابطه با مجلس شورای اسلامی، مجلس خبرگان رهبری و ریاست جمهوری اعلام می‌کنیم که این فرد می تواند دارای شرایط این پست باشد یا خیر و می‌تواند به گردونه انتخابات ورود داشته باشد یا خیر؛ اینکه در گذشته چه کاری داشته یا در آینده چه پستی دارد، اصلا ارتباطی ندارد.

سخنگوی شورای نگهبان در مورد آبرو کاندیدا در صورت احراز نشدن صلاحیت آنان گفت:  باید به این نکته توجه داشت که شخصی که وارد عرصه‌های سیاسی می‌شود، حتما حساب این موضوع را کرده که خودش را در معرض قرار می‌دهد و این فرد، فرق می‌کند با کسی که در کنجی نشسته و اصلا ورودی به این مباحث نمی‌کند.

کدخدایی در پاسخ به این سؤال که آیا واقعا لابی‌ها و فشارهای سیاسی تاثیری بر روند تصمیم گیری شورای نگهبان دارد یا نه؟ گفت: فشار اگر به مفهوم این باشد که شورای نگهبان را از مسیر قانونی‌اش منحرف کند، این گونه نیست و هیچ وقت شورای نگهبان تابع فشار و زور نبوده اما گاهی اوقات رایزنی‌های مشورتی وجود دارد که مثلاً در احراز صلاحیت‌ها کمک می‌کند.

وی  افزود: اگر اعضای شورای نگهبان به این نتیجه برسند که نظر اولشان اشتباه بوده از اشتباهشان بر می‌گردند اما این نمی‌توان آن را فشار تلقی کرد و ما لابی به مفهومی که در سیاست وجود دارد، نداریم.

سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ پرسشی مبنی بر اینکه امسال در روند بررسی صلاحیت‌ها تغییری ایجاد شده است یا خیر، ادامه داد: در این زمینه پیشنهاداتی داشتیم که خوشبختانه در هیئت مرکزی مورد تایید قرار گرفت که از برخی نامزدها که درباره صلاحیت آن‌ها تردید داریم، دعوت‌شان کنیم و برنامه‌های آنها را بخواهیم و گفت‌و‌گویی با آنها داشته باشیم تا بتوانیم‌ به یک نتیجه قطعی برسیم؛ چرا که به هرحال ما هم انسان هستیم.

کدخدایی در پاسخ به این سؤال که از حدود 35 نفر چهره شناخته شده‌ای که ثبت نام کرده‌اند، چند نفر احراز صلاحیت می‌شوند، گفت: شورای نگهبان هیچ وقت تابع عدد نبوده و ابتدا عدد را تعیین نمی‌کند که بعد بگوید چه تعدادی؛ ما ابتدا معیارها را می‌سنجیم که یک بار ممکن است چهار تا یا شش تا یا نه تا باشد که این متفاوت است