فاطمه استیری: این بار اما ساختمان بلند فاطمی تنها میزبان چند چهره معروف و چند صد چهره حاشیه ای نبود. اینبار گویی بیش از دوره های گذشته ادای تکلیف افراد را به ساختمان وزارت کشور کشانده بود تا در یک سوی ماجرا دو رقیب دیرینه اصولگرا و اصلاح طلب علی رغم تاکیدات بر اجماع و وحدت با یک دو جین کاندیدا وارد رقابت شوند و در دیگر سو دولتی ها نیز با چندین و چند کاندیدا خود را به جمع مدعیان اصولگرا واصلاح طلب افزودند تا این دور از رقابت های ریاست جمهوری با حضور کثیری از کاندیداها کلید زده شود.
آنهایی که زودتر آمدند!
17 اردیبهشت ماه 1392 وزیر کشور طی نشستی با خبرنگاران فرمان آغاز رسمی پروسه ثبتنام در انتخابات یازدهم ریاستجمهوری را اعلام کرد.(اینجا)ستاد انتخابات کشور در اولین روز ثبتنام از نامزدهای ریاست جمهوری پذیرای 62 کاندیدای انتخاباتی از لیدر کلاه مخملی تیم فوتبال استیل آذین تا وزرای سابق دولت و چهرههای سرشناس ریاست جمهوری بود.
صادق واعظزادهرئیس پیشین جهاددانشگاهی و معاون سابق محموداحمدینژاد، در اولین دقایق آغاز ثبتنام از کاندیداهای ریاست جمهوری، در ستاد انتخابات کشور حضور یافت و با ثبتنام در یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری، اولین کاندیدای رسمی این دوره لقب گرفت.کامران باقری لنکرانی ومحمد سعیدیکیادیگر اعضای سابق دولت محمود احمدی نژاد بودند که در اولین روز خود را به پشت ساختمان فاطمی رساندند تا اینبار در قامت ریاست جمهوری خود را به پاستور برسانند. در این میان گرچه محمد سعیدی کیا مستقلا وارد عرصه کارزار انتخاباتی شده بود اما باقری لنکرانی که عنوان کاندیدای نهایی جبهه پایداری را یدک می کشید در روز ثبت نام با اسکورتی 15 نفره پایداری ها وارد وزارت کشور شد.
شیخ هسته ای، که بسیاری او را کاندیدای مورد علاقه هاشمی می دانستند و حضور دو فرزند آیت الله هاشمی در روز اعلام کاندیداتوری این گمانه را قوت بخشیده بود تا روز آخر و تصمیم گیری نهایی رییس دولت سازندگی نشد و با تعبیر آنکه «در کار خیر عجله کردن مستحب است» در زمره ثبت نام کنندگان اولین روز قرار گرفت.روحانیرنگ انتخاباتی خود را بنفش و دولت خود را دولت تدبیر و امید معرفی کرد.
اصلاح طلبان که در وانفسای نیامدن های خاتمی چشم امید به آیت الله هاشمی دوخته بودند در اولین روز بی رمق ظاهر شدند و فارغ از حسن روحانی که بخشی از بدنه اصلاح گراها را با خود می دید.مصطفی کواکبیانبا شعار انتخاباتی «زنده باد اصلاحطلب»، «دولت اخلاق» و رنگ تبلیغاتیاش «سبز» نام خود را به عنوان کاندیدای ریاست جمهور ثبت رسمی کرد. {گزارش تصویری مربوط به ثبت نام کاندیداها و ویدئو اظهارات آنها را(اینجا)،(اینجا)و(اینجا)مشاهده کنید.}
ستاد انتخابات وزارت کشور در اولین روز ثبتنام شاهد اتفاقاتی از نوع دیگر هم بود که بیشتر به چشم تفریح و سرگرمی باید به آن نگاه کرد.(اینجا)
دومین روز ثبت نام،چهرهها نیامدند
روز دوم ثبتنام کاندیداهای ریاستجمهوری برخلاف خواسته و توصیه وزیر کشور که خواستار ثبت نام زودهنگام کاندیداها شده بود،(اینجا)در غیاب چهرههای مطرح و معروف انجام پذیرفت اما حاشیه و چهرههای ناشناس به کثرت در وزارت کشور حضور یافتند. از اولین کاندیدا زن تا تا فردی که خواب دیده و استخاره گرفته بود و دیگری که می خواست سیاست را خوشگل کند.(اینجا)و(اینجا){گزارش تصویری مربوط به چهره های ناشناخته دومین روز ثبت نامرا (اینجا)مشاهده کنید.}
حسن سبحانی؛کاندیدایی که گفته مستقل در انتخابات شرکت میکند تنها چهره مطرح این روز بود.
دومین روز ثبت نام کاندیداهای ریاست جمهوری در حالی به پایان رسید که در یک سو فضای اردوگاه اصولگرایان در ابهام کاندیداهای نهایی ائتلاف های شکل گرفته و اردوگاه اصلاح طلبان نیز در کش و قوس آمدن نیامدن سید محمد خاتمی و آیت الله هاشمی بود. چه آنکه سید محمد خاتمی نیز در همین روز در سخنانی ابراز امیدواری کرد رئیس مجمع تشخیص مصاحت نظام تصمیم به کاندیداتوری بگیرد.(اینجا)
سومین روز ثبت نام، روز کاندیداهای مستقل!
سومین روز ثبت نام کاندیداهای ریاست جمهور با حضور چهره هایی چون فلاحیان، باقر خرازی، یک وزیر دولت سازندگی و وزیر سابق محمود احمدی نژاد همراه بود.(اینجا) احمدزاده کرمانیمعاون پیشین دولت دهم که قبلا تهدید به افشاگری کرده بود در نشست خبری خود این موضوع را رد کرد.فلاحیان وزیر اطلاعات دولت سازندگی و باقر خرازی دبیر کل حزب اللهایران نیز از برنامه های خود در دولت احتمالی آینده شان سخن گفتند.
سومین روز ثبت نام اما از حواشی انتخاباتی نیز به دور نبود.(اینجا)و(اینجا)
بیرون از ساختمان فاطمی اما خبرهای انتخاباتی داغ تر بود. چه آنکه در این روز در نهایت خروجی ائتلاف 5 گانه اعلام شد و برخلاف گمانه زنی ها که از منوچهر متکی و باهنر به عنوان گزینه نهایی نام برده می شد، دبیر کل ائتلاف اکثریت اصولگرایانمحمد حسن ابوترابی فردرا خروجی نهایی اعلام کرد.پورمحمدیوباهنربا وجود انتشار برخی خبرها مبنی بر نارضایتی از این تصمیم اعلام کردند به نتیجه پایبند هستند و ثبت نام نمی کنند امامنوچهر متکیاعلام کرد آرا بالای ائتلاف از آن او بوده و او حتما در انتخابات ثبت نام خواهد کرد.
چهارمین روز ثبت نام؛ روز شلوغ !
وزارت کشور در چهارمین روز ثبت نام محل رفت و آمد بیشتری از کاندیداهای شناخته شده بود. از عارف، حدادعادل و اکبر اعلمی تا علیرضا زاکانی و علی احمدی و...
محمدرضا عارفاولین ثبت نامی این روز بود. وی پس از ثبتنام با حضور در جمع خبرنگاران با بیان اینکه «دلیلی برای رد صلاحیتم نمیبینم»، تاکید کرد که از لحظه ثبتنام تا پایان راه، به قانون پایبند است.
غلامعلی حدادعادلاولین چهره از ائتلاف سه گانه بود که در این روز خود را به ساختمان فاطمی رساند. چه آنکه بنا به گفته های پیشین اعضای ائتلاف قرار بر آن بود که هر سه عضو ائتلاف ثبت نام و بعد از اعلام اسامی تایید صلاحیت شدگان از سوی شورای نگهبان خروجی نهایی مشخص گردد.
علیرضا زاکانی،اکبر اعلمیوعلیرضا علی احمدیوزیر آموزش و پرورش دولت نهم نیز در این روز کاندیداتوری خود را رسمی کردند.
ثبت ناممحسن رضاییو تجمع هواداران او در اطراف وزارت کشور از حاشیه سازترین ثبت نام های این روز بود که با واکنش مسئولان ستاد انتخابات کشور نیز روبرو شد.(اینجا)
تعدادی که برخی از آنها هم لباس اصیل بختیاری برتن داشتند با شعارهای مختلف از جمله «سلام بر خمینی»، «درود بر خامنهای» یا «رضایی، رضایی حمایتت میکنیم» از ثبتنام رضایی استقبال کردند. محسن رضایی در بدو ورود به ستاد انتخابات، قبل از ثبتنام در انتخابات در جمع خبرنگاران اظهار کرد: برای این آمدهام که قانونگرایی را در جامعه حاکم کنم، زیرا رسمیت ما از قانون است. وی خاطرنشان کرد: از آنجا که با ملت ایران ائتلاف کردهام و ائتلاف 1+77 (77 میلیون) را شکل دادهام، به نفع کسی کنار نخواهم رفت. وی اضافه کرد: تکلیف من دست خودم است و آزادگیام را برای هیچکسی نمیفروشم. {گزارش تصویری مربوط به این روز از ثبت نام کاندیداها را(اینجا)ببینید}
هاشمی و مشایی با هم آمدند، احمدی نژاد باز هم حاشیه ساز بود!
پنجمین و آخرین روز ثبت نام کاندیداها اما روز شلوغی را در ساختمان فاطمی ثبت کرد، شلوغی حضور چهره های شناخته شده تا آنجا بود که حواشی این روز برخلاف روزهای آغازین به چشم نیامد.
اولین کاندیدایی که چراغ را روشن کرد کسی نبود جزداوود احمدی نژاد،برادر رئیس جمهور و منتقد دو سه سال اخیر وی، سپسجواد اطاعتروی صندلیهای ستاد انتخابات نشست تا نام خود را به عنوان یکی دیگر از کاندیدای اصلاح طلب یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ثبت و ضبط کند.
محمد باقر قالیباف؛دومین عضو ائتلاف سه گانه نیز با جمعی چند ده نفره وارد مجمتع فرهنگی وزارت کشور و ستاد انتخابات شد. پس از وی نیز افرادی چونابوترابی فردو پرویزکاظمیواصغرزاده،ابوالحسن نواب ،مظاهریوقدیری ابیانهنیز در انتخابات ثبت نام کرده و با حضور در کنفرانس خبری به سوالات اصحاب رسانه پاسخ گفتند.
علی اکبر ولایتیوزیر سابق امور خارجه و از اعضای ائتلاف سه گانه نیز ضمن ثبت نام ازبرنامه دولت متممرونمایی کرد.منوچهر متکیوزیر سابق امور خارجه نیز برخلاف توافقات ائتلاف 5 گانه در این روز ثبت نام کرد.سعید جلیلیدبیر شورای عالی امنیت ملی که حضور او اما و اگرهای زیادی روبرو شده بود در آخرین روز نام خود را به عنوان یکی از کاندیداها ثبت کرد. هیچکس جلیلی را به هنگام ثبت نام همراهی نمی کرد و او پس از نام نویسی به عنوان نامزد ریاست جمهوری یازدهم بدون آنکه مصاحبه کند ساختمان محل ثبت نام را ترک کرد.
اصلاح طلبان نیز در این روز با چند کاندیدا حضوری پررنگ داشتند. چه آنکهمحمد شریعتمداریاز چهره های شاخص اصلاح گرای این دور از انتخابات در آخرین روز خود را به ساختمان فاطمی رساند.مسعود پزشکیانوزیر بهداشت دولت اصلاحات نیز کاندیداتوری خود را رسمی کرد.
دولتی ها که در روزهای گذشته در لاک سکوت فرو رفته بودند و از کاندیدای خود پرده برداری نکرده بودند در آخرین روز با چندین و چند کاندیدا وارد شدند.علی اکبر جوانفکرمدیرعامل سابق ایرنا که دوران محکومیت خود در زندان را هنوز به پایان نرسانده است اولین دولتی بود که با همراهی همسرش خود را به وزارت کشور رساند.محمد علی آبادیاز دیگر نزدیکان دولت بود که به فاصله ای اندک از جوانفکر خود را به ستاد انتخابات رساند و برخلاف آنکه اولین خبرها از کاندیداتوری او خبر می داد اما علی آبادی نیامده منصرف شد و کاندیداتوری خود را رسمی نکرد.رامین مهمانپرستسخنگوی وزارت امور خارجه وصادق خلیلیان وزیر جهاد کشاورزی نیز از دیگر دولتی های ثبت نامی این روز بودند. و به اینها باید اضافه کردمحمدرضا رحیمیکه محمدزاده معاون مطبوعاتی وزارت ارشاد را به عنوان وکیل خودش برای ثبت نام به وزارت کشور فرستاده بود.
هاشمی آمد!
ساعتی از ظهر گذشته بود و هر چه زمان میگذشت ولوله در میان خبرنگاران بالا میگرفت؛ همه منتظر بودند که ببیند آیا گمانه زنی های روزهای اخیر در مورد حضور هاشمی و اسفندیار رحیم مشایی به واقعیت تبدیل می شود یا نه.
ساعت از پنج بعد ازظهر هم گذشت. گفت و شنودها از حضور هاشمی و مشایی خبر می دادند اما هرچه عقربه های ساعت جلوتر می رفت خبری از آنها نبود. عقربه روی 5:40 دقیقه که رسیدآیت الله هاشمیبالاخره پا به ساختمان وزارت کشور گذاشت و بر تردیدهای نیامدنش غلبه کرد. او گفت: «آمدهام خدمت کنم و این مردم هستند که حق دارند من را انتخاب کنند یا نه.» برخلاف اغلب قریب به اتفاق کاندیداها اما نشست خبری نداشت و به سرعت از وزارت کشور خارج شد.(اینجا){گزارش تصویری مربوط به حضور هاشمی رفسنجانی رادر (اینجا)ببینید}
اما در همان زمان که خبرنگاران و عکاسان حضور هاشمی رفسنجانی را ثبت می کردند در دیگر سوی وزارت کشور محمود احمدی نژاد دست در دستاسفندیار رحیم مشاییوارد وزارت کشور شد تا دومین شوک ثبت نامی این روز را به فاصله ای اندک رقم بزند.ثبت نامیهمزمان (اینجا)که برخی این روزها از آن تعبیر به هماهنگی بین دو کاندیدا می کنند و در مقابل نزدیکان به رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام و فرزندان وی به شدت این موضوع را تکذیب می کنند و از قطعی نبودن تصمیم پدرشان تا واپسین لحظات سخن گفتند.
مشایی در نشست خبری خود که در همراهی با رییس جمهور برگزار شد از پایبند بودن خود به قانون سخن گفت. و از حضور هاشمی استقبال کرد و البته گریزی به تعریف و تمجیدهای خود از احمدی نژاد نیز زد.(اینجا)
محمود احمدی نژاد رییس جمهوری نیز که در اقدامی تعجب برانگیز مشایی را در زمان ثبت نام همراهی می کرد از مرخصی گرفتن خود سخن گفت تا اینگونه شائبه غیرقانونی بودن حضورش را کمرنگ تر کند، رییس دولتی که برای انتخاب شدن کاندیدای مورد علاقه اش صلوات و روزه هم نذر کرده بود.(اینجا)و(اینجا){تصویری از همراهی رییس جمهور با مشایی را در(اینجا)ببینید.}
پرونده ثبت نام انتخابات ریاست جمهوری اینگونه در این روز بسته شد(اینجا)و شورای نگهبان از روز یکشنبه کار بررسی صلاحیت ها را اعلام کرد و بنا به زمان بندی صورت گرفته ظرف روزهای آینده اسامی تایید صلاحیت شدگان نهایی اعلام خواهد شد تا فاز بعدی انتخابات و تبلیغات کاندیداها آغاز شود.
حواشی ثبت نامها اما هنوز پابرجاست از انصراف برخی کاندیداهای ریاست جمهوری در جریان اصولگرا و اصلاح طلب که به نفع دیگر هم طیفان خود به کنار رفته اند تا دولتی هایی که نیامده حضور مشایی را علت انصراف خود از کاندیداتوری اعلام کردند.