بر این اساس تعرفههای امسال با سالهای قبل متفاوت است چون تعرفهها امسال برای سه بخش خصوصی، بخش دولتی و بخش عمومی غیردولتی تعیین شده است و پیش از این تعرفهها فقط در بخش خصوصی و دولتی اعلام میشد. این تعرفهها نشان میدهد که سهم پرداختی از جیب مردم در حوزه سلامت که سال گذشته حدود 60درصد اعلام میشد امسال به بیش از این رقم برسد.
این در حالی است که محمدحسن طریقت، در جلسه رای اعتماد خود در مجلس کاهش سهم مردم از پرداخت هزینههای درمان از 60درصد به 30درصد را یکی از اولویتهای کاری خود عنوان کرد. در اینباره حسینعلی شهریاری رییس کمیسیون بهداشت این کاهش را آرزوی همه در بخش سلامت میداند.
او به «خبرآنلاین»، میگوید: در ماده 90 برنامه چهارم هم این موضوع عنوان شده است اما اجرای این قانون تمام شد و الان دو سال از برنامه اجرای برنامه پنجم توسعه هم میگذرد و هنوز این اتفاق نیفتاده است.
امسال هم با توجه به اینکه نرخ تورم در حوزه سلامت صددرصد است به نظرم شدنی نیست اما به هرحال باید طوری برنامهریزی و مدیریت شود که به این سمت حرکت کنیم.
شهریاری، درباره نرخ تعرفههای پزشکی میگوید: این افزایش هرچند رقم بالایی به نظر نمیرسد اما سهم مردم در پرداخت هزینهها را بیشتر میکند و طبق اطلاعات و منابع مالی بودجه سال 92 را نهتنها بهتر نمیدانم، بلکه نگرانم که با این اعتبارات بودجه سلامت و پرداخت مردم از جیبشان بالای 70درصد برود. اعلام جزییات تعرفههای درمانی در سال 92 در حالی است که هزینههای درمانی طی 11سال اخیر بهطور سرسامآوری افزایش یافته است.
بررسیهای صورتگرفته در روزنامه «شرق» نشان میدهد، تعرفههای درمانی پزشکان عمومی در بخش دولتی در سالجاری در مقایسه با تعرفههای درمانی پزشکان عمومی در سال 1383، 400درصد و تعرفههای پزشکان عمومی در بخش خصوصی در سالجاری در مقایسه با سال 1383، 700درصد افزایش داشته است؛ افزایش قابلتوجهی که به شکل نگرانکننده زمینهساز افزایش پرداخت هزینههای درمانی از سوی مردم میشود.
بر اساس اطلاعات موجود قیمت ویزیت پزشکان عمومی در بخش دولتی در سال 1383، هزاروصدتومان بود که در سالجاری به پنجهزارو500 تومان رسیده است. همچنین ویزیت پزشکان عمومی در بخش خصوصی در سال 1383، هزارو440تومان بود که در سالجاری به 11هزارو500تومان رسیده است.
افزایش 400 تا 700درصدی تعرفههای درمانی پزشکان عمومی از سال 83 تا به امروز در حالی است که میزان افزایش تعرفهها در میان پزشکان متخصص، فوقتخصص و روانپزشکان نیز با افزایش بسیار زیادی همراه بوده است.
بهطوری که تعرفههای پزشکان متخصص در بخش دولتی از سال 83 تا به امروز 300درصد و در بخش خصوصی 457درصد، تعرفه پزشکان فوقتخصص در بخش دولتی از سال 83 تا به امروز 280درصد و در بخش خصوصی 601درصد و همچنین تعرفه روانپزشکان در بخش دولتی از سال 83 تا به امروز در بخش دولتی 436درصد و در بخش خصوصی 691درصد افزایش داشته است.در مجموع تعرفه پزشکان عمومی در بخش دولتی و خصوصی از سال 83 تا 92، 550درصد، متخصص 757درصد، فوقتخصص 881درصد و روانپزشک 1126درصد افزایش یافته است.
در این شرایط بر اساس بررسی «شرق» اگر این افزایش بسیار زیاد هزینههای درمانی را با میزان افزایش حقوق کارمندان و کارگران مقایسه کنیم، هزینههای تحمیلی به مردم در دولتهای نهم و دهم بیش از پیش مشخص میشود. بهطوری که بر اساس آمار مندرج در روزنامه رسمی ارگان دولت «ایران» (در تاریخ 22 فروردین سال 92) حقوق کارمندان از سال 1384 آغاز فعالیت دولت نهم تا به امروز 108درصد افزایش یافته است و حقوق کارگران از سال 1384 تا به امروز 153درصد افزایش یافته که به هیچوجه مطابقتی با میزان افزایش 400 تا 700درصدی هزینههای درمانی نداشته است.