به گفته پاسدار دو نوع آهن هم و غیر هم وجود دارد که مورد اول در منابع حیوانی موجود است و مورد دوم را میتوان به وفور در منابع گیاهی یافت کرد. این متخصص تغذیه و رژیمهای درمانی اظهار داشت: آهن هم دارای قدرت جذب بالایی میباشد، به طوری که عوامل مانع جذب آهن در دستگاه گوارش، نمیتوانند مانع جذب این نوع آهن شوند. پاسدار مصرف انواع گوشت سفید و قرمز را برای تامین آهن هم توصیه کرد و افزود: مصرف انواع گوشت قرمز، مرغ و ماهی میتواند منابع بسیار خوبی برای تامین این نوع آهن باشد. وی با بیان اینکه آهن غیر هم موجود در منابع گیاهی به سختی و به مقدار کم جذب بدن میشود، مصرف همزمان گوشت را به همراه منابع گیاهی جهت جذب بیشتر این نوع آهن توصیه کرد و افزود: تنها منع مصرف این مورد در افرادی است که مبتلا به چربی خون یا بیماریهای قلبی و عروقی هستند. این متخصص تغذیه و رژیمهای درمانی همچنین به منظور افزایش جذب آهن غیر هم موجود در منابع گیاهی مصرف همزمان میوههایی مانند پرتغال و کیوی را به علت داشتن ویتامین سی به همراه منابع گیاهی توصیه کرد. به گفته پاسدار ویتامین سی موجود در برخی میوهها، میزان جذب آهن موجود در منابع گیاهی را افزایش میدهد. پاسدار در ادامه خاطرنشان کرد: آهن هم حدود 10 تا 15 درصد آهن مورد نیاز روزانه بدن را تشکیل میدهد و بین 85 تا 90 درصد آهن مورد نیاز بدن از نوع آهن غیر هم میباشد که از منابع گیاهی تامین میشود. این متخصص تغذیه و رژیمهای درمانی، مصرف بلافاصله چای بعد از غذا را موجب از بین رفتن 85 تا 90 درصد آهن مورد نیاز بدن دانست و افزود: مادهای به نام تانن در چای وجود دارد که عامل رسوب آهن در دستگاه گوارش و مانع جذب آن است. وی افزود: مصرف چای بلافاصله بعد از غذا موجب میشود آهن غیر هم موجود در منابع گیاهی مانند نخود، لوبیا و برنج جذب بدن نشوند. پاسدار بهترین منبع تامین کننده آهن بدن را منابع حیوانی و در بین آنها جگر و کبد حیوانات عنوان کرد و افزود: در میان منابع تامین کننده آهن غیرهم نیز حبوبات بهترین منبع تامین کننده این نوع آهن است. به گفته پاسدار در میان حبوبات عدس دارای بیشترین میزان آهن بوده و بعد از آن نخود و لوبیا و سایر حبوبات منابع سرشاری از آهن غیرهم به شمار میآیند. وی با بیان اینکه سبزیجات نیز منابع بسیار خوبی برای تامین آهن غیرهم میباشند، اظهار داشت: برای افزایش جذب آهن موجود در سبزیجات بهتر است سبزیجات بصورت خام مصرف شده یا در کوتاهترین زمان و در کمترین حرارت پخته شوند. پاسدار یادآور شد: حرارت زیاد، ویتامین سی موجود در منابع گیاهی را از بین برده که در نتیجه کاهش این نوع ویتامین، میزان جذب آهن نیز کاهش مییابد. این متخصص تغذیه و رژیمهای درمانی فقر آهن را در زنان به علت وجود سیکل ماهانه شایع عنوان کرد و افزود: بهتر است زنان در این دوره مصرف غذاهای حاوی آهن را در برنامه غذایی خود افزایش دهند و در صورت فقر آهن شدید در این دوره، قرصهای آهن را با تجویز پزشک مصرف کنند. پاسدار شیوع فقر آهن را در دوران بارداری به علت اضافه شدن نیاز آهن جنین عنوان کرد و افزود: چنانچه مادر قبل از بارداری تغذیه مناسبی به لحاظ تامین آهن داشته باشد دراین دوره با مشکلی روبهرو نخواهد شد، در غیر این صورت اضافه شدن نیاز آهن جینن به مادر، مادر را در معرض کمبود آهن قرار خواهد داد.
پایگاه خبری تحلیلی امروله09:23 - 1392/03/05