علی مظاهری در گفتگو با خبرنگارمرصاد،در رابطه با ویژگیهای جرایم سایبری، اظهار داشت: این گونه جرایم بر خلاف روال سنتی پیشین در فضای فیزیکی اتفاق نمی افتند، بلکه انتقال جرم و جنایت از فضای فیزیکی جامعه به فضای سایبر در عصر حاضر بسیاری از معادلات در شناسایی و برخورد با مجرمان را تغییر داده است.
کارشناس پلیس فتای نیروی انتظامی استان کرمانشاه برنامه ریزی و اجرای کلیه اقدامات در خصوص شناسایی و مقابله با جرائم رایانه ای در سطح کشور اعم از شناسایی جرم و راه ها و روش های کشف جرم برای کنترل و کاهش جرائم را از جمله اقدامات حوزه فتا ذکر کرد و گفت: ارائه راهکارهای پیشگیرانه برای جلوگیری از وقوع جرائم رایانه ای در سطح کشور و هماهنگی بین المللی جهت مقابله و مبارزه با مجرمین حوزه جرائم رایانه ای از دیگر اقدامات این حوزه است.
مظاهری مقابله و مبارزه با جرایم اقتصادی، مخابراتی، اجتماعی، فرهنگی و اخلاقی علیه اشخاص را از مهمترین وظایف پلیس فتا برشمرد و گفت: این جرائم شامل سرقت داده ها، کلاه برداری رایانه ای، جعل رایانهای، جاسوسی، نشر اکاذیب، تهدید، اخاذی، تخریب و هرزه نگاری، تخریب و اخلال داده ها و در نهایت شنود غیر مجاز و دسترسی آسان به داده های کابران است.
کارشناس پلیس فتای نیروی انتظامی استان کرمانشاه در خصوص روش های مقابله با جرائم رایانه ای گفت: پیش بینی، پیشگیری و کشف جرائم رایانه ای از راهای جلوگیری از جرائم رایانه ای در جامعه است.
مظاهری یکی از مهمترین عوامل در روند کاهش جرم در حوزه فضای مجازی را پیشگیری از وقوع جرم ذکر کرد و گفت: از جمله اقدامات پیشگیرانه در جرائم رایانه ای، شناخت تاثیرات جرائم رایانه ای، علل و انگیزه جرم و شناسایی مکان وقوع جرم است.
وی با اشاره به اینکه یکی از مهمترین مکانهای ارتکاب جرم های رایانه ای را کافی نت هاست، گفت: نظارت مستمر و تخصصی بر کافینت ها، شناسایی و ساماندهی و نیز ایجاد بانک اطلاعاتی کافی نت ها و مراکز خدمات ISP وهمچنین اخذ تعهد از مدیران کافی نت های سطح شهر از اقدامات پیشگیرانه در کاهش جرائم رایانه ای در این حوزه است.
مظاهری گفت: کلیه دفاتر عرضه خدمات دسترسی حضوری به اینترنت باید ارتباط اینترنتی و پهنای باند مورد نیاز خود را منحصرا از طریق شرکت های دارای پروانه ارائه خدمات اینترنتی (ISP) تامین نمایند. در ضمن کافی نت ها موظف اند به منظور پاسخگو بودن قانونی و حفظ حقوق افراد در مقابل اقدامات انجام شده خود، مشخصات هویتی کاربر با روئیت کارت شناسایی، ساعت شروع و خاتمه کار کاربر و IP تخصصی را در دفتر روزانه ثبت نمایند.
وی خاطر نشان کرد: برابر ضوابط و مقررات صنفی و انتظامی کلیه دفاتر عرضه خدمات اینترنتی می بایست به دوربین مدار بسته مناسب مجهز باشند. کافی نت ها مجاز به ارائه خدماتی که امکان عبور از فیلترینگ و ارتباط اختصاصی را میسر می سازد را نیستند و کلیه سیستمهای (کلاینت) نت سراها بایستی از حالت ادمین خارج شده و به صورت کاربر محدود تعریف شوند.
وی ادامه داد: کلیه پورت های USB سیستم کاربران می بایست بسته و اسناد هویتی مراجعه کنندگان که برای امورات بانکداری الکترونیک و یا ثبت نام در آزمون ها و یا خدمات الکترونیک مانند کارت سوخت، اطلاعات اقتصادی خانوار و… نبایست بر روی سیتم ها ذخیره شود.
وی افزود: همچنین مدیران کافی نت ها موظفند هر روز در پایان کار کافی نت ها نسبت به بررسی سیستم ها از نظر نصب نشدن نرم افزار های Keylogger ، آلودگی به ویروس ها و بدافزارها و امحاء اطلاعات باقی مانده کاربران اقدام کنند.
کارشناس پلیس فتای نیروی انتظامی استان کرمانشاه حفظ امنیت در فضای مجازی را موضوعی مهم و حیاتی برشمرد که در صورت عدم رعایت نکات امنیتی خطرات و آسیب های جبران ناپذیری را برای کابران دربرخواهد داشت.
کارشناس پلیس فتای نیروی انتظامی استان کرمانشاه در ادامه در خصوص هکرها در فضای مجازی گفت: نفوذ گران رایانه ای به سه دسته، کلاه سفید ها، کلاه سیاه ها و کلاه خاکستری ها تقسیم بندی می شوند که کلاه سفید ها، معمولاً متخصصان امنیتی هستند که دانش و ابزارهای هک را دارند و از آنها برای کشف نقاط ضعف و اقدامات پیشگیری استفاده میکنند اما کلاه سیاه ها که از مهارتشان برای اهداف غیر قانونی استفاده میکنند، سرویس های کاربران را مختل و باعث بروز مشکلات برای آنها میشوند.
وی افزود: کلاه خاکستری ها همان هکرهایی هستند که بسته به شرایط ممکن است بهصورت دفاعی یا مخرب عمل کنند.
مظاهری در پایان راهکارهای پیشگیرانه جلوگیری از وقوع جرایم وافزایش امنیت را نصب وصله های امنیتی سیستم، بروز رسانی و فعال نگه داشتن مرتب ضدویروس، عدم دانلود و نصب برنامه های غیر مطمئن و ناشناس، عدم استفاده اشتراکی از حساب های کاربری، انتخاب کلمات عبور مطمئن و مستحکم، استفاده از نرم افزارهای مدیریت رمز عبور، بروز رسانی مرورگرهایی مورد استفاده و همچنین Back up گیری از فایل ها و برنامه های حساس ذکر کرد.