به گزارشامروله، تازه ترین دفتر شعر عبدالجبار کاکایی با عنوان «تاوان کلمات» از سوی انتشارات کتاب نیستان منتشر و روانه بازار کتاب شد.
کاکایی پیش از این درباره این مجموعه شعر به خبرنگار مهر گفته بود سالها قبل به پیشنهاد آقای سید مهدی شجاعی قرار بر این شد تا مجموعه کامل اشعار من در انتشارات نیستان منتشر شود که به هر شکل این موضوع میسر نشد اما نیمی از این دفتر شعر که نیستان منتشر کرده است به منتخب اشعار قدیمی من اختصاص دارد و نیم دیگر آن منتخب غزلیات، شعرهای نو و آزاد من است که در سالهای اخیر سروده شدهاند.
وی در پاسخ به اینکه چه تفاوتی میان اشعار قدیمی و جدید خود حس میکند نیز گفت: از زمانی که به طور جدی وارد زبان محاوره شدم و کار ترانه سرایی را پیگیری کردم، احساس خودم و دوستانم این است که غزل من تحت تاثیر ترانههایم به صراحت بیشتر نزدیک شده و قاطعیت بیشتری دارد.
کاکایی افزود: من در غزل به دنبال مسیری هستم که در سالهای دهه شصت توسط مرحوم سلمان هراتی، قیصر امین پور و سید حسن حسینی پیگیری میشد. این جریان در آن سالها از سویی تحت فشار غزل سیاسی روز بود و از سویی نیز تحت فشار جریان زبان زده غزل. دستاورد خاص این جریان غافلگیری زبان بود.
شعر کاکایی به اذعان او در این دفتر شعر، شعری است اجتماعی که این موضوع به ویژه در غزلیات او بیشتر از سایر قالبها نمود دارد. شعری است که تنها خودش را وامدار و آرزومند برای مردم سرزمینش میبیند؛ نه وامدار جریان و جناحهای سیاسی است و نه به دنبال سانتیمانتالیسم بیانی و جستجو کردن در بازی های فرمی و روایی.
کاکایی در شعر خود از تجربههایی سخن به میان میآورد که آرمان و آرزوی مردم خود به شمار میروند، از کلماتی که مردمش همواره به سادهترین شکل ممکن در ناخودآگاه روزمره خود مرورشان میکنند و گاهی نیز یادآور حسرتهای همیشگی آنهایند.
با این وجود غزل او آنچنان که خودش نیز بر آن صحه میگذارد در سالهای اخیر و بیشتر از گذشته لحنی صریحتر پیدا کرده است و در عین حال سعی کرده است رفتاری طبیعی تر با زبان داشته باشد و شاید در پی داشتن چنین زبانی است که او و شعرش بیشتر از همه دورانها در عصر کنونی و در میان تمامی عصبیتهای رایج در ساخت اجتماعی پیرامون شاعر، مخاطب دارد و با آن ارتباط برقرار میکند. به بیان دیگر شعر او شعری است که بیشتر از هر موضوعی شاعر به خاطر خود شعر است که دست به سرایش زده است و در پی همین مسئله نیز مخاطب با آن حس همذات پنداری میکند.
در یکی از اشعار این مجموعه می خوانیم:
حاجت به اشارات و زبان نیست، مترسک
پیداست که در جسم تو جان نیست، مترسک
با باد به رقص آمده پیراهنت، اما
در عمق وجودت هیجان نیست، مترسک
شب پای زمینی و زمین سفره خالیست
این بیهنری، نام و نشان نیست، مترسک
تا صبح در این مزرعه تاراج ملخ بود
چشمان تو حتی نگران نیست، مترسک
پیش از تو و بعد از تو زمان سطر بلندیست
پایان تو پایان جهان نیست، مترسک
این مزرعه آلوده کفتار وکلاغ است
بیدارشو از خواب! زمان نیست، مترسک
انتشارات کتاب نیستان «تاوان کلمات» را در سه بخش غزل ها، پراکندهها و شعرهای نو در ۲۵۶ صفحه و با قیمت ۱۶۰۰۰ تومان منتشر کرده است.