پایگاه خبری تحلیلی امروله12:45 - 1394/04/29
حسین فلک با مهر مطرح کرد؛

پس از ۱۲ سال می‌گویند نقاشی روی شیشه، صنایع دستی نیست

یک هنرمند فعال در زمینه نقاشی روی شیشه می‌گوید: سال ۱۳۹۳، بخشنامه‌ای ابلاغ شد که نقاشی روی شیشه غیر پختی، جزو صنایع دستی به شمار نمی‌رود. کارگاه من تعطیل و ۳۰ کارگر بیکار شدند. منشا این تغییرات کجاست؟

به گزارشامروله، حسن فلک، جانباز ۳۵ درصد جنگ تحمیلی با بیش از ۳۰ سال سابقه فعالیت در رشته نقاشی روی شیشه (ویترای) است. او در گفتگو باخبرنگار مهرگفت:مهر ماه سال ۱۳۹۳، بخشنامه‌ای به صنایع دستی استان تهران ابلاغ شد که در آن آمده بود بسیاری از کارهای صنایع دستی از جمله نقاشی روی شیشه غیر پختی، جزو صنایع دستی به شمار نمی‌رود. به همین خاطر، مجوز پروانه تولید کارگاهی من که از سوی اداره کل میراث فرهنگی و صنایع دستی استان تهران صادر شده بود، پس از ۱۲ سال لغو شد.

این هنرمند فعال در رشته نقاشی روی شیشه، گفته‌های خود را با طرح این پرسش ادامه می‌دهد: منشا این تغییرات کجاست؟ آیا مسئولان سازمان میراث فرهنگی، سلیقه‌ای رفتار می‌کنند و ملاک و معیاری وجود ندارد؟ چرا قوانین کشور، اجازه می‌دهد افراد جدیدی که بر سر کار می‌آیند، طبق سلیقه خود رفتار کنند؟ چرا منی که یک شخصیتی حقیقی‌ام و حدود ۳۰ سال است که در رشته آبگینه فعالیت دارم و حدود ۱۲ سال است در زمینه نقاشی روی شیشه کار می‌کنم و در نمایشگاه های داخلی و خارجی صنایع دستی شرکت کرده‌ام، دیگر در شمار هنرمندان صنایع دستی به شمار نمی‌آیم؟

فلک از تعطیلی کارگاه خود خبر داد و افزود: من ناچار شدم به علت تمدید نشدن مجوز، کارگاه را تعطیل کنم و با ۳۰ کارگر خود، تسویه حساب کنم؛ در شرایطی که رهبر انقلاب و مسئولان ارشد صنایع دستی از اشتغال‌زا بودن این بخش سخن می‌گویند و آن را جایگزین فرآورده‌های نفتی به حساب می‌آورند، رواست که کارگاه من تعطیل و کارگران، بیکار شوند آن هم فقط به خاطر این‌که برخی خواب‌نما شده و تصمیم گرفته‌اند نقاشی پشت شیشه، جزو صنایع دستی نباشد!؟

این هنرمند فعال در زمینه آبگینه گفت: صنایع دستی ما بیمار است و اگر بیماری، زود تشخیص داده و معالجه شود، هم هزینه کمتری دارد هم بیمار زودتر سلامت خود را باز می‌یابد و مجددا به چرخه کار و زندگی باز می گردد؛ ولی اگر بیماری دیر مداوا شود به هزینه و زمان و متخصصان بیشتری نیاز دارد. پس امیدوارم مسئولان، صنایع دستی ما را دریابند.

ویترای

فلک در پاسخ به این‌که آیا به معاونت صنایع دستی مراجعه کرده یا نه گفت: من به معاونت رفته و با دکتر بهمن نامورمطلق صحبت کرده‌ام. ایشان هم با صبوری، حرف‌های مرا شنید و دستورات مقتضی را صادر کرد اما متاسفانه همچنان طبق قانون سال ۹۳ با من و همکارانم رفتار می‌شود و نقاشی پشت شیشه جزو صنایع دستی به حساب نمی‌آید.

به گفته این هنرمند، صنایع دستی، آن چیزی است که بخش عمده‌ای از مراحل ساخت آن با دست انجام شود و نشان دهنده ذوق و مهارت بشری باشد. با این تعریف چگونه می‌توان گفت رشته نقاشی روی شیشه، جزو صنایع دستی نیست!؟ خود من ۱۲ سال پیش از سازمان میراث فرهنگی کارت گرفتم و حالا پس از این همه سال، یادشان افتاده این هنر در شمار فرآورده‌های دستی نیست.

وی در پایان گفت: هنرهای دستی باید کاربردی باشند و به روز شوند. یک هنرمند زمانی می‌تواند موفق باشد که با تغییر و تحولات همگام باشد و نیاز مخاطب امروز را در نظر بگیرد. از سوی دیگر مسئولان سازمان میراث فرهنگی و صنایع دستی هم بهتر است، رفتاری دوگانه در پیش نگیرند و از یک طرف نگویند هنرهای دستی باید به همان شکل و شیوه باقی بمانند و از سوی دیگر، نوآوری را لازمه ماندگاری بدانند. واقعیت این‌که امروز، کسی سوار اسب نمی‌شود پس طبیعی است که نعلبندی از بین می‌رود. پس چه بهتر که جلوی من هنرمند گرفته نشود.