پایگاه خبری تحلیلی امروله14:45 - 1394/05/26
فرهنگی

از بی رونقی کتابخانه‌ها تا کتاب‌هایی که خاک می‌خورند

متاسفانه کتابخانه‌ها تنها در ایام امتحانات شاهد حضور افراد کتابخوان است و با تمام شدن امتحانات و تعطیلی دانشگاه و مدارس، گویی دیگر باید کتابخانه هم تعطیل شود.

به گزارشامروله، به نقل ازخاورستان،این روزها دیگر کتابخانه‌ها دارای نشاط و شور و حال مطالعه نیست  و ممکن است هفته و ماهی بگذرد و فردی روی صندلی کتابخانه ننشیند.

 

متأسفانه کتابخانه‌ها تنها در ایام امتحانات شاهد حضور افراد کتابخوان است و با تمام‌شدن امتحانات و تعطیلی دانشگاه و مدارس، گویی دیگر باید کتابخانه هم تعطیل شود.

 

صادقی یکی از مراجعه کنندگان به کتابخانه در گفتگو باخاورستان،اظهار کرد: این روزها دیگر کمتر کسی به سراغ کتاب خواندن می‌رود و متأسفانه سرانه مطالعه پایین است.

وی افزود: زمان شلوغی کتابخانه در ایام خاصی است و کمتر شخصی است که وقت بگذارد تا به کتابخانه برای مطالعه بیاید.

این مراجعه‌کننده با بیان اینکه افراد اگر ارزش کتاب را بدانند، مطمئنا از آن جدا نخواهند شد، گفت: متأسفانه این روزها افراد مشغول بازی با گوشی‌های موبایل شده‌اند و وقت خود را به بطالت می‌گذارند.

صادقی تصریح کرد: به نظر من در زمان کتاب خواندن، مطلب به صورت جالبی در ذهن و جان انسان رسوخ پیدا می‌کند و تأثیر شگرفی بر میزان آگاهی انسان دارد.

وی ادامه داد: در خانه‌های همه کتاب‌هایی وجود دارد که حتی یک بار خوانده نشده است و خاک می‌خورند.

محمدرضا رضایی، مدیر کل کتابخانه های عمومی خراسان‌جنوبی در گفتگو باخبرنگارخاورستان،اظهار کرد: در حال حاضر حدود 7 درصد از جمعیت استان، عضو کتابخانه‌های عمومی اداره کل کتابخانه‌ها هستند و از این حیث، استان خراسان جنوبی بعد از استان یزد در جایگاه دوم کشور قرار دارد؛ اما بر طبق سند چشم انداز نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، در افق 1404 می‌بایست حدود 35 درصد جمعیت استان در کتابخانه‌های عمومی عضو شوند.

وی ادامه داد: 52 هزار و 54 نفر به عبارتی 7.11 درصد جمعیت استان عضو کتابخانه‌ها هستند که از این نظر خراسان جنوبی، رتبه دوم کشوری را در خصوص اعضا و به نسبت جمعیت استان دارد.

مدیر کل کتابخانه‌های عمومی خراسان‌جنوبی به مشکلات حوزه کتابخانه‌ها اشاره کرد و گفت: کمبود فضاهای کتابخانه‌ای، غیر استاندارد بودن ساختمان‌های کتابخانه ها و کمبود تجهیزات کتابخانه‌ای از جمله این مشکلات است.

رضایی راه‌اندازی کتابخانه‌های روستایی، راه‌اندازی کتابخانه‌های تخصصی ویژه کودکان و برگزاری سلسله نشست‌های کتاب‌خوان را از برنامه‌های اداره کل کتابخانه‌های عمومی، برای افزایش میزان مطالعه در استان عنوان کرد.

وی افزود: در استان خراسان جنوبی 63 باب کتابخانه وجود دارد.

مدیر کل کتابخانه های عمومی خراسان‌جنوبی یادآور شد: سرانه کتاب در استان 0.94 (94 صدم) درصد به ازای هر نفر است.

رضایی تصریح کرد: 16 ایستگاه مطالعه در سطح استان وجود دارد که 6 مورد آن مشارکتی است.

وضعیت کتاب و کتابخوانی در ایران یکی از دغدغه​‌های مقام معظم رهبری در چند دهه اخیر بوده​ است؛ دغدغه​‌هایی که ناشی از علاقه ایشان به کتاب و ترویج فرهنگ کتابخوانی در جامعه ​است که برای نمونه ایشان در بیانات خود در دیدار مسوولان کتابخانه‌ها و کتابداران در 29 تیرماه سال 1390 فرمودند "باید جورى بشود که در سبد کالاى مصرفى خانواده‌ها، کتاب یک سهم قابل قبولى پیدا کند و کتاب را بخرند براى خواندن، نه براى تزئین اتاق کتابخانه و نشان‌دادن به این و آن. این هم یک نکته است، که مسئله‌ کتابخوانى در جامعه است."

امید است مردم و مسوولان توجه لازم را به اشاعه فرهنگ کتابخوانی داشته باشند و فرهنگ کتابخوانی در کشور و خصوصا در این استان فرهنگی رواج بیشتری داشته باشد و حتی کتاب‌هایی که در  ایام افتتاح نمایشگاه کتاب خریداری می‌شود، علاوه بر پرکردن قفسه کتابخانه، لااقل ورق بخورد و کتابخانه‌ها در همه ایام سال شاهد حضور مردم فرهنگی باشد.