پایگاه خبری تحلیلی امروله12:52 - 1395/08/03
مدیر کل دفتر تقسیمات کشوری وزارت کشور:

لیست مشخصی از سکونت‌گاه‌های شهری و روستایی در ایران نداریم

مدیر کل دفتر تقسیمات کشوری وزارت کشور گفت: ما به عنوان نهاد متولی، لیست درست و مشخصی از سکونت‌گاه‌های شهری و روستایی در ایران نداریم و حتی شهری که وجود خارجی ندارد مصوبه دارد.

به گزارشامروله،  زهرا احمدی‌پور امروز دوشنبه در جلسه‌ای که با عنوان سامانه کُدگذاری تقسیمات کشوری و لزوم بروز رسانی تقسیمات کشوری که در استانداری کرمانشاه برگزار شد، اظهار داشت: بحث تقسیمات کشوری در دولت تدبیر و امید مسیری کاملا متفاوت را نسبت به دو دولت گذشته طی می‌کند  و علت این تفاوت مسیر این است که تغییرات بسیار جدی در نظام تقسیمات کشوری اتفاق افتاد که عملا فضایی را برای انجام تغییرات در سرزمین ما باقی نگذاشت.

 

احمدی‌پور افزود: انسداد فضایی عملا مانع انجام تغییرات در بحث تقسیمات کشوری شد و یک نگاه کاملا بخشش وار به بحث تقسیمات کشوری بود و به موازات آن، انسداد فضا توقعات اجتماعی بسیار گسترده‌ای در کشور ایجاد کرد  و برای اینکه مدیریت بشود متوسل به اصلاح قانون و شرایط تسهیل گرانه در قانون تقسیمات کشوری شدند.

 

وی بیان کرد: با شرایطی که وجود داشت بدون اینکه ما بتوانیم مبنایی قانونی برای این مسئله درست کنیم عملا نظام تقسیمات کشوری از ریل خود خارج شد و به موازات آن بحث لایحه جامع تقسیمات کشوری در برنامه سوم و چهارم و پنجم همچنان ادامه یافت اما ردپایی در بحث تقسمات کشوری مشاهده نشد و از تقسیمات کشوری به عنوان یک مُسکّن که دم دست است اگر جایی نخواستیم تغییرات جامعی اتفاق افتاد لایحه جامع ارجاع داده می‌شد و اگر دولت می‌خواست در مقابل مجلس مقاومت کند به اینکه لایحه جامع انجام خواهد شد و اجازه دهید این لایحه اجرایی شود، ارجاع می‌داد.

 

مدیر کل دفتر تقسیمات کشوری وزارت کشور افزود: با فضایی که در گذشته وجود داشت مطالبات بسیار شدید و نمایندگان مجلس در حوزه درخواست تقسیمات کشوری بسیار فعال بودند اما ظرفیت بسیار محدود است.

 

وی گفت: ما مشاهده کردیم که عملا با رویکرد دولت فعلی نمی‌توان حرکات دولت قبل را ادامه داد و دولت به هیچ عنوان زیربار این مسئله که چون توقعات ایجاد شده پس ما باید انجام دهیم، نمی‌رفت لذا هر چه درخواست در باب تقسیمات رفته بود همه را برگرداندند و تا بررسی شود و بر اساس موازین قانونی برگردانده شود و تاکید کردند که اصلاحیه ۸۹ را ما به حساب نمی‌آوریم و اصلا هیچ طرح تصویب نامه‌ای را با شرایط استثنایی برای دولت آماده نکنید و این خط قرمز جدی برای ما بود.

 

احمدی‌پور با بیان اینکه در بررسی‌ها تنها ۱۰ درصد درخواست‌ها قابل انطباق بود، گفت: در نهایت هر تغییری که ما در نظام تقسیمات کشور بخواهیم ایجاد کنیم باید مجوز آن را از سازمان برنامه بودجه و وزارت مسکن و شهرسازی بگیریم که آیا بار مالی و نیروی انسانی آن تامین خواهد شد یا خیر.

 

لیست تقسیمات کشوری بروز نیست

 

وی اظهار داشت: قبلا چون برای کشور سیستم کدینگ طراحی نکرده بودیم خود دستگاه‌ها اقدام کرده بودند اما امسال سیستم کدینگ تقسیمات کشوری را رونمایی و راه اندازی کردیم و هم اکنون به صورت ملی  قابل اجرا است.

 

مدیر کل دفتر تقسیمات کشوری وزارت کشور بیان کرد: ما به عنوان نهاد متولی لیست درست و مشخصی از سکونت‌گاه‌های شهری و روستایی در ایران نداریم و حتی شهری که وجود خارجی ندارد مصوبه دارد.

 

وی با بیان اینکه لیست تقسیمات کشوری بروز نیست، گفت: دلایل این مشکل تضاد در تعریف و جابجایی نقاط مختلف در پی وقوع حوادث و بلایای طبیعی و... است که ما این جابجایی را رصد و ثبت نکردیم که البته اصرار داشتیم قبل از سرشماری کار را انجام دهیم اما به دلیل گستردگی کار و نبود اعتبارات انجام نشد.

 

مدیر کل دفتر تقسیمات کشوری وزارت کشور با اشاره به وجود شناسه ملی و جهانی برای همه مکان‌ها گفت: شناسه جهانی بر اساس تقسیمات کشوری طراحی شده و ما به این دو شناسه نیاز داریم.

 

احمدی‌پور افزود: دلیل بسیاری از ابهامات این است که ضبط کاملی از اطلاعات نداریم و تمرکز ما این است که مبناها را منطقی‌تر کنیم.

 

وی با تاکید بر اینکه تقسیمات کشوری باید بستر برنامه‌ریزی برای کشور باشد، گفت: در جهت اجرایی کردن آیین نامه تقسیمات کشوری شاخصه‌ها و مقیاس‌هایی تعیین کردیم  و در بحث درجه‌بندی نیز نشستی در بوشهر خواهیم داشت ضمن اینکه بحث درجه بندی از سال آینده شروع خواهد شد.

 

احمدی‌پور با اشاره به مشکل انسداد سرزمینی گفت: هیچ دلیلی ندارد که ما مرزهای خود را ناپایدار کنیم و از دهه ۵۰ هر زمان دولت از نظر تقسیمات کشوری دچار مشل می‌شد دولت به لایحه جامع ارجاع می‌داد.