به گزارشامروله، گزارششبکه اطلاع رسانی مرصاد ، یکی از جنبه های شخصیتی مرحوم علامه مصباحیزدی که کمتر به جامعه معرفی شده است، فعالیت های فلسفی این فیلسوف بزرگ بود.
بسیاری از علاقه مندان به فلسفه و طلاب نامی از کتب این مرحوم در حوزه فلسفه شنیده اند اما در سطح جامعه شاید آنطور که شایسته است، ایشان معرفی نشدند. شاید تبلیغات منفی دشمنان این مساله را تشدید کرده است؛ با این تفاصیل نگاهی به آثار و فعالیت های ایشان در حوزه فلسفه خالی از لطف نیست.
در همین خصوص در گفتگویی که با یکی از اساتید دانشگاه داشتیم، به این موضوع پرداختیم.
عباس حاج زین العابدینی در گفتگو با خبرنگار مرصادنیوز یکی از ویژگی های مهم آیت الله مصباح یزدی را فیلسوف بودن و خرد ورزی عنوان کرد و اظهار داشت: ایشان در رابطه با فلسفه اسلامی طی ۴۰ سال اخیر یکی از اساتید ممتاز محسوب می شد.
استاد دانشگاه رازی افزود: آیت الله مصباح در این زمینه اقدامات ارزشمندی از خود به یادگار گذاشته است که از آن جمله می توان به شرح اسرار ملاصدرا اشاره کرد که محل رجوع و منابع پژوهشی دانشجویان و اساتیدی است که در این رشته کار می کنند.
وی خاطر نشان کرد: همچنین یکی دیگر از کتابهای مهم فلسفی این عالم فقید، کتاب شرح الهیات شفای بوعلی است که با توجه به بیان روشنی که از آن داشته محل استفاده دانشجویان و افرادی است که می خواهند در این رابطه پژوهش کنند.
حاج زین العابدینی بیان داشت: از دیگر کتابهای فلسفی شرح نهایة الحکمه علامه طباطبایی است که ایشان قسمت هایی از آن را به زبان ساده شرح کردند و با توجه به ویژگیهای که در بیان ایشان از نظر سادگی و دقت وجود داشت، بسیار ارزشمند است و در مباحث پژوهشی برای طلاب و دانشجویان بسیار راهگشا است.
وی ادامه داد: آیت الله مصباح در سالهای اول انقلاب دو جلد کتاب به نام آموزش فلسفه را نوشتند که با توجه به این که نظریه ای به بحثهای مقایسه ای بین فلسفه اسلامی و فلسفه غرب، داشتند بسیار با ارزشمند است و ترتیب متفاوتی با ترتیبی که معمولاً در سنت فلسفه اسلامی جاری بوده، دارد.
این استاد دانشگاه اظهار داشت: ایشان در بخش هایی از موضوعات مربوط به فلسفه صاحب نظر بودند و در مورد ترتیب قرار گرفتن بحث های فلسفه اسلامی معتقد بودند ترتیب آن یک ترتیب درست و منطقی نیست و بنابراین اگر بخواهیم فلسفه اسلامی را متناسب با شرایط امروز بیان کنیم و ترتیب قابل قبول تری داشته باشد باید فصول و ابواب را به گونهای دیگر تنظیم کنیم.
وی افزود: ایشان چون استاد مسلطی در فلسفه بودند و دیدگاههای خاص خود را داشتند حتی در برخی جاها انتقادهایی به فلاسفه های بزرگ اسلام همانند ابوعلی سینا و ملاصدرا داشتند و این نشان میدهد ایشان در جایگاه عالی فلسفه قرار داشتند که می توانستند اظهار نظر داشته باشند و فقط تابع و شارع صرف آراء دیگران نبودند و فراتر از شرح نظراتی داشتند.
حاج زین العابدینی گفت: آیت الله مصباح توانست با تاسیس موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره)، طلاب قوی در حوزه فلسفه اسلامی برای کشور و اسلام تربیت کند که این بزرگترین خدمت به فلسفه است.
وی اذعان داشت: ایشان کسی بود که طی این ۴۰ سال اخیر پس از شهید مطهری و علامه طباطبایی، اجازه نداد فعالیت فلسفی اسلامی از رونق بیفتد و همچنان توانست فلسفه اسلامی را در حوزه های علمیه پررونق نگه دارد.