پایگاه خبری تحلیلی امروله23:33 - 1400/10/11

جدیدترین اخبار اُمیکرون در ایران | تست‌های روزانه متناسب جمعیت نیست/ مراقب "دلمیکرون" باشیم + نقشه و نمودار

گروه استانها ـ درشرایطی وضعیت انفجاری بیماری کرونا با ویروس اُمیکرون در سراسر جهان دردسرساز شده است که نگرانی‌ها از جهش ناگهانی همه‌گیری در کشورمان روز به‌روز پررنگ‌تر می‌شود.

به گزارش امروله ،به نقل ازخبرگزاری تسنیم، در شرایطی که نرخ ابتلای روزانه و موارد فوتی در یک هفته اخیر نسبت به اواسط پاییز امسال ارقام بسیار پایین‌تری را نشان می‌دهد و در مجموع شرایط همه‌گیری روند بهتری به خود گرفته است اما کارشناسان و متخصصان بهداشت و درمان براین‌باورند که ورود ویروس جهش‌یافته اُمیکرون در ایران می‌تواند یک‌باره دردسرساز شود و مشکلات متعددی را به نظام بهداشت و درمان ایران تحمیل کند.

در این شرایط کارشناسان با اشاره به قدرت سرایت بسیار بالای اُمیکرون معتقدند بی‌توجهی به اصول بهداشتی و تکمیل مراحل واکسیناسیون پاشنه آشیل جهش ناگهانی همه‌گیری در کشور است و به همین دلیل نباید نسبت به فعالیت ویروس جهش‌یافته فعلی که داخل کشور فعال شده است بی‌تفاوت باشیم.

به‌گفته این گروه هم‌اکنون ویروس غالب در کشور همان ویروس دلتاست و نگرانی اصلی اینجاست که بی‌تفاوتی به پروتکل‌های بهداشتی و همچنین کاهش سطح مشارکت هموطنان در طرح ملی واکسیناسیون عاملی در جهش ویروس اُمیکرون باشد و نهایتاً به‌پیش‌بینی متخصصان جهانی سویه‌ای با نام "دلمیکرون" در کشور پدیدار و فعال شود که می‌تواند مشکلات بسیار سنگین و قابل‌توجهی به نظام بهداشت و درمان ایران وارد کند.

این گروه تأکید می‌کنند خوشبختانه تا امروز هیچ نشانه‌ای از شدت و کُشندگی بالای ویروس اُمیکرون گزارش نشده است اما درصورتی که این ویروس جهش‌یافته و سویه دلمیکرون رسماً تأیید شود قدرت سرایت بالای امیکرون با قدرت بیماری‌زایی و کشندگی دلتا  می‌تواند دردسرساز باشد.

هنوز سویه غالب در ایران، دلتاست

عضو کمیته علمی کشوری کرونا با اشاره به افزایش تعداد موارد ابتلا به امیکرون در کشور اظهار داشت: در زمان حاضر هنوز سویه غالب در ایران، دلتاست اما در مورد عفونت‌های تنفسی، محدود کردن انتقال ویروس از یک منطقه به منطقه دیگر، غیرممکن است، در زمان حاضر بیش از 100 کشور، سویه اُمیکرون را گزارش کرده‌اند.

طلعت مختاری آزاد در حاشیه پنجاه و چهارمین جلسه کمیته علمی کشوری کرونا گفت : اولین مورد سویه اُمیکرون که در ایران شناسایی شد، مسافری بود که از امارات آمده بود و سیستم کنترل امارات برای مسافران ورودی و خروجی، بسیار قوی است بنابراین یک مسافر می‌تواند در لحظه ورود، تست منفی کرونا داشته باشد اما پس از چند روز و تکثیر ویروس، تست او، مثبت شود.

وی افزود: ایران جدا از دنیا نیست، طبیعتاً ویروس اُمیکرون در ایران وجود دارد و تعداد موارد ابتلا به آن در حال افزایش است اما با توجه به پیک پنجم و ابتلای تعداد زیادی از مردم و نیز با واکسیناسیون مناسبی که در کشور انجام شد، امیدواریم شرایطی همانند کشورهای اروپایی نداشته باشیم.

استاد ویروس‌شناسی دانشگاه علوم پزشکی تهران خاطرنشان کرد: ویروس کرونا همانند آنفلوآنزا در حال تغییر است و دانشگاه علوم پزشکی در مورد ویروس‌های مهم، توالی‌یابی را انجام می‌دهد. ویروس دلمیکرون تاکنون مورد تأیید کمیته بین‌المللی ویروس‌شناسی و سازمان جهانی بهداشت قرار نگرفته است.

دکتر مختاری آزاد تصریح کرد: برای کرونا و همه جهش‌های آن، توصیه‌ها یکسان است؛ استفاده از ماسک، رعایت فاصله‌گذاری و عدم حضور در تجمعات بزرگ و تزریق واکسن، بهترین راه‌های مقابله با کرونا است.

گسترش انفجاری سویه اُمیکرون در دنیا

رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت ادامه داد: گسترش سویه اُمیکرون در دنیا شکل انفجاری به خود گرفته است، در کشور ما فعلاً مراحل اولیه را طی می‌کند و امیدواریم بتوانیم با اقداماتمان حداقل از گسترش انفجاری این سویه در کشور جلوگیری کنیم و همه تلاش ما در این راستاست. ما اقدامات سختگیرانه زیادی درنظر گرفته و اجرا کرده‌‌ایم. برخی از این اقدامات مربوط به مرزهای زمینی، هوایی و دریایی است که ستاد ملی کرونا دستورات لازم را صادر کرده است و تمام وزارتخانه‌ها و سازمان‌های درگیر موظف به اجرای دستورالعمل‌‌ها شدند. برخی اقدامات سختگیرانه هم در رابطه با مراقبت هوشمند رعایت پروتکل‌های بهداشتی در سطح اجتماع  داشتیم که به مرحله اجرا رسیده است. اگر مشاهده کنیم که موارد بیماری درحال افزایش است، قطعاً تصمیمات شدیدتری اتخاذ می‌‌کنیم.

تجمعات باید کاسته شود
محمدمهدی گویا با تأکید بر اینکه تجمعات باید کاسته شود و از تجمعات، همایش‌ها، گردهمایی‌ها و مراسم و مهمانی‌های بی‌‌مورد پرهیز شود، ابراز کرد: اکنون انواع و اقسام واکسن کرونا در ایران تولید می‌شود یا در دست تولید است. سیاست وزارت بهداشت استفاده از واکسن‌‌های تولید داخل است. اکنون به‌طور قاطع می‌توان گفت اثربخشی واکسن‌‌های ما چیزی کمتر از واکسن‌های دنیا ندارد و تلاش می‌‌کنیم از این واکسن‌‌ها استفاده کنیم و اگر مجبور به واردات واکسن باشیم، آن زمان این امکان هم وجود دارد.

تأکید بر لزوم رعایت پروتکل‌های بهداشتی
گویا با تأکید بر لزوم رعایت پروتکل‌های بهداشتی، تصریح کرد: رعایت این پروتکل‌‌ها هم به‌صورت فردی و هم به‌صورت جمعی اهمیت زیادی دارد. اکنون دو خوشه از این بیماران در تهران و خراسان داریم که داخل خانواده مبتلا شدند و این نشان می‌دهد وقتی یک نفر در خانواده مبتلا می‌‌شود، بلافاصله دیگر اعضا هم مبتلا خواهند شد و تقاضا داریم که در خانه و جامعه و محل کار، پروتکل‌‌های بهداشتی را رعایت کنند. نباید اجازه دهیم وضعیتمان به‌گونه‌ای شود که باز هم با موج سنگینی روبه‌رو شویم، زیرا موج‌ها بسیاری از خدمات بهداشتی درمانی را در سطح کشور تحت تأثیر خود قرار می‌دهد.
رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت درخصوص عوارض احتمالی واکسن‌ها نیز عنوان کرد: از روز نخست که واکسیناسیون کرونا در کشور آغاز شد، کمیته واکسن هم کنار آن تشکیل شد و دستورالعمل‌‌های لازم در این رابطه به استان‌ها و دانشگاه‌‌های علوم پزشکی ارسال شد. هر کسی که واکسن دریافت می‌کند به او اطلاع‌رسانی می‌شود که در صورت بروز عوارض چگونه با ما در تماس باشد و تمام عوارض ثبت و در کمیته دانشگاهی بررسی می‌شود و پس از طبقه‌بندی، اعلام می‌شود که عارضه مربوط به واکسن بوده است یا خیر، در مورد عوارضی که نمی‌‌توان قطعی اظهار نظر کرد و همچنین در مورد عوارضی که مطمئن هستیم به‌علت واکسن است، پرونده‌‌ها به کمیته کشوری در معاونت درمان ارسال می‌شود و پرونده‌ها بازخوانی و تصمیم نهایی گرفته می‌شود. 95 درصد عوارض گزارش‌شده واکسن‌ها، خفیف و کاملاً قابل انتظار است، مثلاً درد محل تزریق، تب و... که ممکن است چند روزی با فرد همراه باشد. برای عوارض شدید یا منجر به مرگ، باید قاطعانه تصمیم‌گیری شود که گزارشات رصد می‌شود و به اطلاع مسئولین ارشد می‌‌رسد.

اهمیت تزریق دُز سوم واکسن کرونا
وی گفت: انتظار داریم مردم عزیز کشورمان به دو نکته مهم توجه کنند؛ اول اینکه با دو نوبت واکسیناسیون باز هم احتمال ابتلا به سویه جدید وجود دارد و کسانی که می‌‌خواهند بیشترین فایده از تزریق واکسن را ببرند و در برابر اُمیکرون در امان باشند، حتماً سه نوبت واکسن دریافت کنند، البته دریافت دُز سوم هم باید بر اساس جدول زمانی و نه زودتر و نه دیرتر باشد که فاصله تزریق دُز سوم، سه ماه پس از تزریق دُز دوم است. افراد بالای 18 سال که از نوبت دوم واکسنشان سه ماه گذشته باشد، اکنون می‌توانند برای نوبت سوم واکسن مراجعه کنند.

غربالگری و تکمیل مراحل واکسیناسیون راهکار مدیریت کم‌هزینه

در همین حال عضو کمیته علمی کشوری مقابله با کرونا با اشاره به اهمیت غربالگری هوشمند در این زمینه اظهار داشت: در شرایطی که ورود ویروس اُمیکرون به کشور تأیید شده است و می‌دانیم قدرت سرایت بسیار بالایی دارد باید نسبت به بیماریابی و اعمال قوانین، قرنطینه‌ای دقیق برای مدیریت شرایط داشته باشیم.

پیام طبرسی در ادامه گفت: در این شرایط نباید به هیچ عنوان فریب آمارهای منتشرشده را خورد چون بدون تردید تعداد موارد ابتلای امیکرون در ایران موارد اعلامی نیست و باید واقعیت را بپذیریم که این آمار دقیق نیست و احتمال آلودگی بیشتر وجود دارد به همین دلیل احتمال جهش ناگهانی آمارها وجود دارد چون بسیاری نمی‌دانند به ویروس آلوده شده‌اند و تصاعدی دیگران را نیز درگیر خواهند کرد.

طبرسی با اشاره به اینکه علائم فعلی این بیماری بسیار شبیه به سرماخوردگی ساده است بسیاری اصلاً نه به پزشک مراجعه می‌کنند و نه تستی از آنها گرفته می‌شود بنابراین جای تردید نیست که تعداد از این آمارهای منتشرشده بسیار بالاتر است و باید برای این وضعیت برنامه‌ریزی دقیقی داشته باشیم تا مبادا هزینه مدیریت شرایط دوباره سنگین باشد.

عضو کمیته علمی کشوری مقابله با کرونا همچنین تأکید کرد برای رسیدن به شرایط مناسب در زمینه غربالگری ایران باید حداقل روزانه یک‌میلیون تست داشته باشد درحالی که هم‌اکنون آمارها نشان می‌دهد روزانه 20 هزار مورد تست انجام می‌شود که متناسب با شرایط نیست و حتی اگر امکانات اجازه نمی‌دهد باید در بدبینانه‌ترین حالت روزانه 100 هزار مورد تست انجام شود تا امکان ردیابی و غربالگری دقیق بیماران را داشته باشیم.

وی گفت: به‌عنوان مثال در زمان حاضر کشوری مانند انگلیس با جمعیتی حدود 10 تا 15 میلیون کمتر از جمعیت کشور ما روزانه یک‌میلیون تست انجام می‌دهد. ما به‌عنوان یک کشور 80میلیونی حداقل باید روزانه یک‌میلیون تست را داشته باشیم، حال اگر امکان انجام روزانه یک‌میلیون تست وجود ندارد، حداقل روزانه 100 هزار تست را باید انجام دهیم تا بتوانیم آمار دقیقی از اُمیکرون داشته باشیم.

طبرسی گفت: ازآن‌جایی که اُمیکرون بیماری خفیف می‌دهد، ممکن است بسیاری از افراد آن را با سرماخوردگی اشتباه بگیرند و اصلاً برای انجام تست مراجعه نکنند، بنابراین نمی‌توانیم بگوییم تنها موارد ابتلا به اُمیکرون در کشور همین تعداد مواردی است که تأیید شده است، 100 درصد تعداد موارد اُمیکرون بیش از این است و باید پروتکل‌های بهداشتی را همچنان رعایت کنیم.

اُمیکرون گاهی تست PCR را هم فریب می‌دهد

استاد اپیدمیولوژی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در گفت‌وگو با همشهری آن‌لاین با بیان این مطلب خاطرنشان کرد: مطالعات جدید درباره سویه اومیکرون حاکی از آن است که این سویه می‌تواند تست‌های PCR را به‌شکل کاذب منفی نشان دهد و این مسئله منجر به فریب شود.

حمید سوری با بیان "اومیکرون در زمان حاضر در بیشتر مناطق ایران پراکنده است"، ادامه داد: باید حواسمان باشد برای مرگ‌ها و بستری‌های تأییدشده با تست‌های PCR کم‌شماری نکنیم و گمراه نشویم، بر این اساس بهتر است هم مرگ‌ها و بستری‌های تأییدشده با پی‌سی‌آر گزارش شوند و هم موارد محتمل و مشکوک را روزانه پیگیری و روند آنها را در استان‌های مختلف مشخص کنیم.

وی معتقد است که رویکرد ارزیابی و پایش وضعیت اپیدمی در کشور با توجه به سویه اومیکرون باید اصلاح شود چرا که واریانت اومیکرون آخرین سویه جهش‌یافته کرونا نخواهد بود و احتمالاً در ماه‌های آینده نیز شاهد سویه‌های جدید خواهیم بود، اما مهم این است که چقدر برای مقابله با شرایط جدید تحمیلی آماده باشیم و چقدر بتوانیم واکنش سریع نشان دهیم و زودتر شناسایی کنیم تا حداقل آثار جانبی ناشی از اپیدمی را داشته باشیم.

بیشتر بخوانید

فرمانده سپاه رشت: دسترسی مردم به پایگاه‌های واکسیناسیون کرونا افزایش می‌یابد

وزیر بهداشت در کرمان: سرعت واکسیناسیون علیه کرونا در کشور بالاست/ فرصت تزریق دوز سوم همچنان وجود دارد

کرونا , واکسن ایرانی کرونا ,

مورد جدیدی از سویه امیکرون در البرز شناسایی نشده است

مهرداد بابایی در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در کرج  در مورد آخرین وضعیت شیوع کرونا در استان البرز اظهار داشت: در حال حاضر به جز یک مورد از ابتلا به سویه امیکرون مورد دیگری در استان البرز شناسایی نشده است.

وی افزود: کیت مورد نیاز برای تست کرونا امیکرون در استان البرز تامین شده و مشکلی در این زمینه نیست.

سخنگوی ستاد  کرونای استان البرز با بیان اینکه آبریزش بینی، خستگی، ضعف و تعریق شبانه مهمترین علایم ابتلا به سویه جدید کرونا است، بیان کرد: برای پیشگیری از ابتلا به این سویه، در کنار تزریق واکسن باید شیوه نامه‌های بهداشتی به ویژه استفاده از ماسک و رعایت فاصله اجتماعی فراموش نشود.

کرونا , واکسن ایرانی کرونا ,