پایگاه خبری تحلیلی امروله22:07 - 1400/11/04

وضعیت بحرانی برداشت آب‌های زیرزمینی در کشور

رئیس بخش زلزله‌شناسی مرکز تحقیقات وزارت راه و شهرسازی گفت: در استان‌های خراسان رضوی، فارس و کرمان میزان برداشت از آب‌های زیر زمینی به حد بحران رسیده است.

به گزارش امروله ،به نقل ازخبرگزاری تسنیم؛ نشست تخصصی فرونشست زمین در اصفهان صبح امروز به صورت آنلاین برگزار شد. علی بیت‌اللهی که از سخنرانان این نشست بود, در رابطه با پدیده فرونشست گفت: پدیده فرونشست پرمخاطره‌ترین پدیده زیست محیطی در کشور است و تشدید این پدیده در کنار وجود جمعیت زیاد در شهرها و وجود بافت فرسوده ایجاب می‌کند تا با یک رویکرد علمی در خصوص این پدیده مطالعه کنیم و نباید اجازه دهیم که مهار فرونشست رنگ و بوی سیاسی به خود بگیرد.

وی افزود: فرونشست تبدیل به یک بحران ملی شده است و نباید تنها در چارچوب یک استان به آن نگاه کرد.

رئیس بخش زلزله‌شناسی مرکز تحقیقات وزارت راه و شهرسازی تصریح کرد: فرونشست حرکت رو به پایین زمین به صورت تدریجی و  ناگهانی‌ است که در گسترده وسیعی بر اثر عوامل طبیعی و یا غیر طبیعی رخ می‌دهد. علت اصلی بروز این پدیده افت سطح آب‌های زیر زمینی است که در سال‌های اخیر استان اصفهان با آن درگیر است.

بیت‌اللهی با تاکید بر اینکه هر چه ضخامت لایه خاک بیشتر باشد، فرونشست در آن منطقه بیشتر می‌شود، توضیح داد: شرط فرونشست زمین علاوه بر افت آب‌های زیر زمینی، ریز دانه بودن خاک است؛ به این معنا که هر چه آبخوان دارای خاک ریز دانه باشد، میزان نشست بیشتر می‌شود. از این رو در بررسی فرونشست زمین باید دو پارامتر تراکم آبرفت و کنترل نشست سطح زمین مورد توجه قرار گیرد.

وی در رابطه با تجربه موفق سایر کشورها در مهار فرونشست بیان کرد: یکی از نمونه‌های موفق مهار فرونشست کشور ژاپن است. در سال 1965 در حاشیه توکیو فرونشست 12 سانتی‌متری گزارش شده بود که با اقدامات مهندسی اکنون نرخ فرونشست در این منطقه به صفر رسیده است.

رئیس بخش زلزله‌شناسی مرکز تحقیقات وزارت راه و شهرسازی با تاکید بر اینکه کل ایران درگیر پدیده فرونشست هستند، خاطرنشان کرد: این پدیده در کشور ما از سال 1355 گسترش یافته است و تاکنون 135 هزار متر مکعب آب زیرزمینی از دست داده‌ایم و در خراسان رضوی، فارس و کرمان میزان برداشت از آب های زیرزمینی به حد بحران رسیده است.