به گزارشامروله، به نقل ازشهد شفا، یکی از اهداف طرح تحول نظام سلامت افزایش سلامت جامعه و در ادامه آن کمک به دستیابی به آرمان های جامعه ایرانی اسلامی است.
آنچه که از سال های گذشته به خصوص از سوی مقامات رده بالای کشور به آن تاکید شده است، لزوم توجه به سلامت نسل و همچنین افزایش میزان زاد و ولد در جامعه است که این مهم با اصلاح برخی از سیاست های سلامت در جامعه ممکن خواهد شد.
در این راستا تاکید بر انجام زایمان های طبیعی به جای سزارین یکی از جمله مواردی است که بایستی در این راستا به آن توجه جدی شود که این مسئله در برخی از رویکرد های طرح تحول نظام سلامت دیده می شود.
آنچه از نتایج این برنامه و رضایت 80 درصدی مردم نسبت به آن برمیآید تحقق نسبی اهدافش در حوزه درمان است به طوریکه گزارش عملکرد یکساله طرح تحول سلامت نشان میدهد که اقدامات انجام شده در زمینه ترویج زایمان طبیعی، سزارین را 5.5 درصد در سراسر کشور کاهش داده و از آغاز برنامه تا کنون بیش از 470 هزار زایمان طبیعی مورد حمایت قرار گرفته و به صورت رایگان انجام شده است.
آمار سزارین به میزان فراونی کاهش یافت است
افشین باقرزاده رئیس دبیرخانه طرح تحول نظام سلامت استان کرمانشاه در خصوص تاثیر این طرح بر زایمان های طبیعی به خبرنگارشهد شفا گفت: طرح تحول نظام سلامت، مهمترین و بزرگترین برنامه دولت و وزارت بهداشت بوده است.
وی افزود: این طرح 8 فاز دارد که تا کنون 3 فاز آن اجرایی شده است و یکی از هفت دستوالعمل در این طرح، ترویج زایمان طبیعی و کاهش سزارین بوده که به نحو مطلوبی پیشرفت داشته است.
این مسئول حوزه سلامت در استان کرمانشاه افزود: گام اول برنامه تحول در نظام سلامت در نیمه اردیبهشت سال 1393 برداشته شد که در دستوالعمل ترویج زایمان طبیعی و کاهش سزارین پیشرفت قابل توجهی مشاهده شده است.
باقرزاده توضیح داد: در سال 1392 درصد تعداد سزارین 53/2 بوده و زایمان طبیعی 47/7 بوده است و این در حالی است که در سال 1393درصد سزارین 42/7 بوده و درصد زایمان طبیعی57/3 بوده است که بیانگر افزایش زایمان طبیعی است.
وی ادامه داد: البته از نیمه اردیبهشت سال 93 تا نیمه دوم سال 94 میزان کاهش سزارین از این آمار بیشتر شده است.
وزارتخانه تعرفه های زایمان طبیعی را سه برابر افزایش داد
شیوا کاظمی مسئول دفتر مامایی معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه در گفتگو با خبرنگارشهد شفاتاثیر طرح تحول نظام سلامت را بر افزایش زایمان طبیعی مثبت دانست و افزود: یکی از محورهای طرح تحول نظام سلامت، ارتقاء سلامت مادران و نوزادان با زایمان طبیعی است.
وی افزود: با بررسی هایی که وزارتخانه در سال 90انجام داده بود، روند سزارین را در این سال نسبت به سالیان گذشته، فوق العاده زیاد ارزیابی کرده بود، بطوریکه در سالهای قبل شیب نسبی داشتیم ولی در این سال شیب تندی داشتیم.
کاظمی بیان کرد: به این علت که سزارین، سلامت مادر و نوزاد را تهدید می کند، این مسئله را در محورهای طرح تحول جا دادند.
این کارشناس حوزه سلامت با تاکید بر نقش ماماها در نظام سلامت گفت: یکی از برنامه هایی که وزارتخانه بر عهده ماماها گذاشته این است که این قشر مادران را به زایمان طبیعی تشویق کنند.
وی افزود: در این طرح، وزارتخانه، تعرفه زایمان طبیعی را حدود سه برابر افزایش داد و از 15 کا به 45 کا ارتقاء داد و 30 کای اضافه شده را دولت به عنوان یارانه پرداخت کرد. این هزینه اضافه شده به ماماها و متخصصین زنان که زایمان طبیعی را انجام می دهند داده می شود.
کاظمی توضیح داد: از تاریخ نیمه اردییهشت تا آخر شهریورماه که این طرح اجرا شد هم وضعیت مالی ماماها خوب شد و هم ماماها بیشتر درگیر می شدند. بنابراین استقبال فراوانی از این طرح انجام شد و این طرح پیشرفت کرد.
وی ادامه داد :در حال حاضر که یک سال از طرح گذشته است ماماها همان انرژی را دارند ولی در مهرماه، کتاب تعرفه های جدید و کتاب ارزش نسبی که ابلاغ شد، در کتاب ارزش نسبی علی رغم اینکه ضریب کا از 45 به 50 رسیده بود، زایمان توسط ماما دیده نشد و کارانه 6 ماه دوم اجرای طرح تحول نظام سلامت را تازه دریافت می کنند.
کاظمی عنوان کرد: ماماها با این طرح، یک نقش تاریخی مقطعی را ایفا می کنند هم زایمان طبیعی وهم کیفیت کار را افزایش می دهند تا اتفاقی برای مادر و فرزند نیفتد.
وی به فعالیت و وظیفه مهم ماماها اشاره کرد و گفت: این گروه از این جهت که باید مراقب سلامت مادر و نوزاد باشند، زایمان طبیعی را ترویج دهند و در راستای سیاست های جمعیتی جدید مردم را به افزایش نسل تشویق کنند، بار کاری شدیدی روی دوش آنها است.
کاظمی اضافه کرد: ما در معاونت درمان نگاه درمانی داریم و ماماهای درمان را می بینیم، ولی ماماهای بهداشت هم وظیفه مهمی به عهده گرفته اند. این گروه در درمانگاه ها و مراکز بهداشتی درمانی سطح شهر و روستا مراقبت های خارج بیمارستانی ارائه می دهند و در دوران 9 ماه بارداری مادر را کنترل می کنند و آموزش می دهند و به زایمان طببیعی تشویق می کنند.
این کارشناس ادامه داد: با توجه به این طرح، کار ماماها هم به دلیل افزایش تعداد مراجعین بیشتر شده است و باید این گروه کلاس های آموزشی برگزار کنند و ماماهای درمان خدمات زایمان و بعد از زایمان را انجام می دهند.
دولت برای کارانه ماماها برنامه ریزی کند
کاظمی بیان کرد: اگر بخواهیم انگیزه ماماها را همچنان بالا نگه داریم، دولت باید بتواند برای ماجرای کارانه و دستمزدو بکار بردن ماماهای بخش خصوصی برنامه ریزی کند.
وی افزود: با این طرح به مامایی که در سطح شهر مطب دارند اجازه داده شده است که مریض های خود را از مطب به بیمارستان های دولتی بیاورند و قرارداد ببندند و زایمان طبیعی را تحت نظر متخصص انجام دهند که این اتفاق خوبی است که برای ماماها افتاده است.
کاظمی بیان کرد: ما در کشور کمبود ماما داریم ولی آمار دقیقی از تعداد کمبود نداریم. از نظر تعریف تعداد استاندارد بیمارستان در کشور به یک استاندارد واحدی نرسیده ایم و بر اساس استاندارد اعتبار بخشی که تحقیق کرده ایم کمبود زیاد است ولی با توجه اجازه استخدام نیرو و جذب را نداریم.
این کارشناس ادامه داد: اکثر خانم های ماما متاهل هستند و مسئولیت خانه و فرزند را بر عهده دارند و اگر مرخصی بگیرند و یا مرخصی زایمان بروند ما با مشکل روبرو می شویم. با توجه به اینکه طرح مامایی در وزارتخانه برداشته و به دلیل نیروی مازاد، اختیاری شده است همه می خواهند که در طرح شرکت کنند و ما آنقدر ظرفیت پذیرش برای نیروی طرحی نداریم.
کاظمی بیان کرد: هر طرحی که بخواهد اجرا شود، هر چند وقت یکبار باید پایش شود و پایش مکرر انجام شود. مشکلات ساختمانی و بلوک های زایمانی که از نطر ساختمانی مشکل دارند باید برطرف شوند و اگر فضای فیزیکی، تجهیزات و نیروی انسانی درست شود، این طرح، طرح خوبی خواهد بود.
نظر شما
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیریت در وب سایت منتشر خواهد شد