وضعیت بیماران مبتلا به آسم در مواجهه با ویروس کرونا

سرویس: اخبار کوتاهکد خبر: 312764|08:51 - 1399/07/20
نسخه چاپی
وضعیت بیماران مبتلا به آسم در مواجهه با ویروس کرونا

به گزارشامروله، مصطفی معین، در خصوص چگونگی مراقبت از بیماران مبتلا بهآسمدر شرایطپاندمیکرونا، نکاتی را متذکر شد.

وی در پاسخ به این سوال که آیا مصرف اسپری‌های تنفسی بینی و ریوی در بیمارانآسمیباعث افزایش احتمال ابتلاء به عفونتکووید۱۹ می‌شود، گفت: پوشش مخاطی در حفره‌های بینی و راه‌های هوایی ریه در آلرژی بینی و در بیماریآسم، به علت آلرژی دچار التهاب مزمن می‌شود و اسپری‌های موضعیکورتیکواستروئیدیبرای کاهش التهاب و ادامه فعالیت طبیعی بینی و ریه توسط پزشک معالج تجویز می‌شود. التهاب مزمن باعث می‌شود کهسازوکارهای سرشتی دفاعی و ایمنی در لایه مخاطی و سلول‌های پوششی آن دچار اختلال و احتمال نفوذ ویروس‌ها و از جمله ویروسکروناتا اعماق ریه بیشتر شود. بنابراین مصرف اسپری موضعی در آلرژی بینی یا در درمانآسمنه تنها ضرری ندارد و موجب تضعیف سیستم ایمنی بیمار نمی‌شود، بلکه مفید است و باید طبق نسخه پزشک ادامه یابد. همچنین از کنترل خارج شدن علائم آلرژی بینی یاآسمو تشدید عطسه و سرفه، اگر بیمار بهکرونامبتلا یا ناقل ویروس کرونا باشد، می‌تواند ویروس را به اطرافیانش انتقال دهد.

معین در ارتباط با اینکه آیا مصرف داروهایی مانندآنتیهیستامین و مونته لوکاست باعث تضعیف سیستم ایمنی و استعداد به عفونتکووید۱۹ می‌شود، اظهار داشت:آنتیهیستامین‌ها و داروهای ضدلکوترینهم مانند اسپری‌های موضعی برای رفع التهاب مجاری هوایی در بینی و ریه مؤثر و مفید است و خطری از نظر استعداد بیشتر به عفونتکووید۱۹ ندارد.

این فوق تخصصآسمو آلرژی، در پاسخ به این سوال که آیا بیماران مبتلا بهآسماحتمال بیشتری برای ابتلاء به عفونتکووید۱۹ دارند، گفت: این مسئله جالبی است، با اینکه عفونت‌های ویروسی دستگاه تنفسی مانند سرماخوردگی‌ها و آنفلوانزا شایع‌ترین علت بروز و شدت یافتن علائم تنفسی یا حملهآسمو بستری شدن بیماران هستند، ولی خوشبختانه تاکنون گزارش‌های پژوهشی قابل توجهی از شیوع بیشتر مواردآسمدر بیماران مبتلا بهکووید۱۹ به نسبت میانگین شیوعآسمدر جامعه منتشر نشده است.

وی در همین زمینه ادامه داد: نکته مهم این است که اگر علائم تنفسی بیمار مبتلا بهآسمبا درمان درست به خوبی کنترل نشده باشد و او بهکووید۱۹ مبتلا شود، احتمال مشکلات تنفسیآسمو وخامت بیماری کرونا و بستری شدن بیمار در بخش مراقبت‌های ویژه و نیاز به تنفس کمکی هم، بیشتر خواهد بود.

معین در پاسخ به این پرسش که آیا علائمکووید۱۹ در افراد مبتلا بهآسمبا سایر افراد غیر مبتلا بهآسممتفاوت است، گفت: اگرآسمبیمار در حد خوب کنترل شده باشد، چنانچه بهکووید۱۹ هم مبتلا شود، علائم بالینی او تفاوت چندانی با سایر افراد مبتلا نخواهد داشت.

وی در خصوص سیر بیماریکووید۱۹ در افرادی که سابقهآسمدارند، اظهار داشت: درآسمکودکان که در ۸۰ تا ۹۰ درصد موارد از نوع آلرژیک است، احتمال درگیر شدن با بیماریکووید۱۹ کم است و در صورت ابتلاء به آن سیر معمولی خواهد داشت. دلیلی که در این زمینه ارائه شده این است که در سطح سلول‌های پوششی مجاری هوایی درآسمآلرژیک، گیرنده‌های ACE۲ که محل اتصال و نفوذ ویروس کرونا است، کمتر بیان می‌شود.آسمبزرگسالان در حدود ۵۰ درصد از نوع آلرژیک و بقیه از نوع غیر آلرژیک است و بنابراین احتمال ابتلای آنها بهکووید۱۹ و شدت آن بیشتر از سایر افراد جامعه است.

معین در پاسخ به این سوال که در صورت ابتلاء بهکووید۱۹ چه تغییری در داروهای مصرفی برای درمانآسملازم است، گفت: چنانچه علائمآسمکنترل شده باشد، نیازی به تغییر در رژیم دارویی بیمار نیست و باید به درمان دارویی طبق تجویز پزشک معالج و دستورالعمل مکتوب (Action plan) ادامه یابد. در موارد حملهآسم، با تجویز پزشک معالج حتی استفاده چندروزه ازکورتیکواستروئیدخوراکی مانندپردنیزولوننیز لازم است. رعایت همه توصیه‌های بهداشتی درپاندمیکرونا مانند حفظ فاصله اجتماعی، زدن ماسک و شستشوی دست‌ها و غیره، ضروری است و پیگیری معالجهآسمهم با صلاحدید پزشک می‌تواند از راه دور(Telemedicine)، به صورت تلفنی یا ویدئویی انجام شود.

وی در خصوص اهمیتترزیقواکسن آنفلوانزا برای بیماران مبتلا بهآسم، افزود: فصل پاییز از چند جهت حائز اهمیت و توجه جدی است. اول، اینکه با سردی هوا و نزدیکی بیشتر افراد در فضای بسته، احتمال انتقال ویروس کرونا بین آنها و موج سوم کرونا وجود دارد. دوم، پاییز فصل گرده افشانی علف‌های هرز و نیز افزایش تعداد کپک‌ها و قارچ‌ها در هوا و همچنین فصل آلودگی بیشتر هوای شهرهای پرترافیک به دلیل پدیده وارونگی دما است و بیماران مبتلا به آلرژی‌ها وآسمدر معرض خطر تشدید علائم تنفسی هستند و سوم اینکه مانند سال‌های گذشته احتمال شیوع آنفلوانزا هم جدی است و همزمانی آن باپاندمیکرونا و تغییرات آب و هوایی و آلرژیزاییو آلودگی هوا می‌تواند پر مخاطره باشد، بنابراین رعایت دقیق برنامه دارو درمانیآسم، به کارگیریدقیق پروتکل‌های بهداشتی کرونا و تزریق واکسن آنفلوانزا مورد تاکید است.

معین در ارتباط با نوع تغذیه بیماران مبتلا بهآسمو آلرژی در پیشگیری از ابتلاء بهکووید۱۹، گفت: در بحران‌هایی مانندپاندمیکرونا، همه نوع اطلاعات و شبه علم در شبکه‌های مجازی یا شایعات در افواه رایج می‌شود که نباید به آنها اعتنا کرد. تأثیر گذاری مصرف زنجبیل یا سیر یا ویتامین‌ها و املاح و مکمل‌های غذایی به عنوان تقویت سیستم ایمنی برای پیشگیری یا درمان بیماری کرونا ثابت نشده و فاقد شواهد علمی است. به طور کلی رعایت توصیه‌های بهداشتی، مصرف غذای کامل همراه سبزیجات و میوه تازه، استراحت و خواب کافی، ورزش و داشتن آرامش برای تقویت سیستم ایمنی و در صورت نیاز مشورت کردن با طبیب معالج، توصیه می‌شود.

نظر شما

دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیریت در وب سایت منتشر خواهد شد