به گزارشامروله، هر چند ویروس کرونا بیشتر فعالیتها را با تهدید مواجه کرده، اما در برخی موارد تهدید کرونا به فرصت تبدیل شد و دریچهی جدیدی برای برقراری ارتباط بین ما به وجود آورده است.
فضای مجازی یکی از همین فرصت هاست که حالا بستری برای انجام فعالیتهای فرهنگی شده است.
ندا مهروی کتابدار صحنهای است که از همین فرصت استفاده کرده و حالا صدای قصههای کرمانشاهی را به گوش همه ایرانیان رسانده و مخاطبان زیادی را در سراسر کشور جذب کرده است.
وی میگوید در اولین روزهایی که به این کتابخانه آمده بودم، چون درمنطقه محروم شهر واقع شده بود چندان رغبتی به مطالعه و کارهای فرهنگی نبود، تصمیم گرفتم که هرکاری میتوانم برای جذب افراد و به خصوص کودکان این منطقه به فعالیتهای فرهنگی انجام دهم.
با توجه به علاقه خاصی که به کودکان و قصه گویی دارم سعی کردم با بیان داستانهای آموزنده آنها را جذب کنم، قصهها ناخود اگاه ارتباط عاطفی بین ما و کودکان برقرار میکند و تاثیر شگرفی دارد.
معدود کودکانی که برای گرفتن کتاب به کتابخانه میآمدند را تشویق میکردم و با دادن هدیه و جایزه از آنها میخواستم تا دوستان دیگر خود را هم برای امانت کتاب به کتابخانه بیاورند.
شیوع ویروس کرونا کار را برای جذب کودکان و افراد منطقه سختتر میکرد حالا علاوه بر ترغیب انها به کتاب باید کودکان و خانواده هایشان را به سمت فضای مجازی سوق میدادم.
اکثر کودکانی که برای امانت کتاب میآمدند همراه والدین خود و به خصوص مادرشان بودند و این نقطه آغازی برای ارتباط بیشتر با والدین آنها بود.
در همان فرصتهای اندک امانت کتاب با انها صحبت میکردم و از آنها میخواستم که کتابها را برای کودکانشان بخوانند و ویدئو آن را برای ما ارسال کنند.
کم کم مادران دیگرهم به کتابخانه آمدند و این زمینهای برای گسترش فعالیتهای مجازی شد کتابها را به امانت میبردند و برای همه کودکانی که در خانه داشتند بیان میکردند در مدت کوتاهی کلیپهای بسیاری از مادران و فرزندان آنها به دست ما رسید.
حالا مسئولیت ما سنگینتر شده بود و باید به فکر تهیه محتوایی بودیم تا آنها ماندگار شوند و کودکان در منزل نیز بتوانند از آن استفاده کنند، قصه گویی همان حلقه مفقودهای اس که میتواند ما را به یکدیگر متصل کند.
در ابتدا کتابها را با صدای کودکانه به صورت داستانهای کوتاه به صورت ویدئو ضبط میکردم و در تمام گروههای مجازی که اعضا حضور داشتند منتشر میکردم این قصهها دست به دست در میان همه اعضا میچرخید و مورد توجه زیادی قرار گرفت.
با استقبال چشمگیر از آنها سعی کردم که ویدئوهای قصه گویی را تصویر سازی کنیم تا درک ان برای کودکان بهتر باشد. در نهایت کودکان زیادی از سراسر کشور منتظر شنیدن این قصهها بودند و هشتگ دوشنبههای قصه گویی به یکی از پربازدیدترین کلیپها در سراسر کشور تبدیل شد.
مهروی میگوید: حالا سعی دارم که علاوه بر تصویر سازی از انیمیشن نیز استفاده کنم و علاوه بر کودکان قصههایی متناسب با نوجوانان نیز بیان شود.
بسیاری از ارگانهایی که با کودکان و نوجوانان در ارتباط هستند از این کلیپها استفاده میکنند، مدارس ابتدایی و متوسطه اول اعضای کانون ولایت بهزیستی از طرفداران پرو پا قرص قصهها هستند.
او میگوید:علاوه بر قصه گویی نشستهای مجازی نیز جای خود را در بین اعضا باز کرده و این نشستها با حضور گروههای ۴ نفره ازکودکان، نوجوانان و والدین آنها در فضای مجازی برگزار میشود و هر یک از انها به معرفی کتاب میپردازند.
در مرحله بعد نشستهای مجازی را به میان خانوادهها بردیم و آنها را به معرفی کتابهای مطالعه شده تشویق کردیم در این مدت ۴۰ نشست خانوادگی مجازی برگزار کردیم.
پویشهای نقاشی، معرفی کتاب، تهیه روزنامه دیواری و شعر خوانی نیزدر این ایام مورد توجه قرار گرفت.
مهروی میگوید: بیش از ۴ هزار نفر که بیشتر آن را کودکان و نوجوانان تشکیل میدهند عضو شبکههای اجتماعی کتابخوانی صحنه هستند و بیش از ۲۰۰ نفر از مادران خانه دار در تهیه کلیپهای معرفی کتاب مشارکت دارند که این نوید خوبی برای انجام کارهای بزرگ فرهنگی در این منطقه است.
اما فعالیتهای فرهنگی این کتابدار به اینجا ختم نمیشود او با نویسندگان بومی استان ارتباط برقرار کرده و از انها خواسته است که در نشستهای مجازی حضور داشته باشندو الگویی برای ترویج فرهنگ کتابخوانی در میان خانوادههای این سرزمین باشند.
وی میگوید با انجام این کارهای فرهنگی متوجه شدیم کودکان این منطقه چقدر با استعداد هستند و سعی کردیم با برنامه ریزی برای پرورش این استعدادها تلاش کنیم.
محمد ۸ ساله یکی از همین کودکان است که استعداد بسیاری در شاهنامه خوانی دارد و خود را برای مسابقات کشوری اماده میکند تا بتواند یکی ازبرگزیدههای جشنواره شاهنامه خوانی کشور شود.
هم چنین خان مهروی برای ارتقا فرهنگی منطقه با همکاری تیم روانشناسی اقدام به برگزاری دورههای روانشناسی فرزند پروری برای والدین و به خصوص مادران خانه دار کرده تا گام مهمی در جهت رشد فرهنگی خانوادهها بردارد.
به گفته این کتابدار شش کتابخانه عمومی و یک کتابخانه مشارکتی با ۴ هزار نفر عضو در شهر صحنه فعال هستند.
مدیرکل کتابخانههای عمومی استان کرمانشاه نیز میگوید: هم اکنون بیش از ۷۰ هزار نفر در استان کرمانشاه عضو شبکههای مجازی کتابخانهها هستند و از فعالیتهای فرهنگی استقبال میکنند.
خوانسار افزود: با خلاقیت خوب کتابداران استان در مدت کوتاهی فعالیتهای نوینی در بستر فضای مجازی صورت گرفته که نه تنها فاصلهای در بین کتابداران و اعضا ایجاد نکرد بلکه موجب ارتباط بیشتر انها شد.
وی خاطرنشان کرد: برای رعایت دستورالعملهای بهداشتی علاوه بر ضدعفونی کتابخانهها، بخش امانت و مخزن کتاب از هم جدا شده و ضدعفونی محیط کتابخانه هم به صورت مستمر انجام میشود./ صدا سیما
نظر شما
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیریت در وب سایت منتشر خواهد شد