به گزارشامروله، همدان شهری در دامنههای کوه الوند و قدیمیترین شهر ایران است که قدمت آن به بیش از سه هزار سال میرسد، شهری که ازبدوشکلگیری همواره و در کوران همه حوادث روزگار پابرجا و دارای سکنه بوده و اکنون نیز یکی از کلانشهرهای کشور به شمار میرود.
همدان پایتخت تاریخ و تمدن ایرانزمین بوده و به شایستگی این نام صاحب جایگاهی والا در عرصه فرهنگ و تاریخ و تمدن در کشور است چراکه از لحاظ تاریخی و فرهنگی قدمتی فراتر از سه هزار سال دارد و نخستین پایتخت اولین سلسله حکومت ایران بوده است.
همدان دانشمندان، مشاهیر، مفاخر و شاعران بزرگی چون ابنسینا، عینالقضات، باباطاهر وکلیمکاشانی را در دل خود پرورانده و اکنون نیز فرزندانی از اینسرزمینهمچون سردار شهید حسین همدانی، سردار شهید حسن صوفی، سردار شهید علی چیتسازیان و شهید احمدی روشن و چندینهزارسردار ایثارگر دیگر موجب فخر و مباهاتهمدانشدهاند.
همدان بهعنوان یکی از پنج شهر گردشگری و تاریخی کشور مطرح بوده و از این لحاظ جایگاه ویژهای داردامروزه همدان بهعنوان یکی از پنج شهر گردشگری و تاریخی کشور مطرح بوده و از این لحاظ نیز جایگاه ویژهای دارد و وجود آثار تاریخی و فرهنگی با قدمت چند هزار ساله در همدان، همچون تپه هگمتانه، گنبد علویان، برج قربان، موزه تاریخ طبیعی، حمام قلعه، موزه مشاهیر، کتیبههای گنجنامه و جاذبههای طبیعی منحصربهفرد همدان گواه بر جایگاه همدان در حوزه گردشگری ایران و جهان است.
تپه باستانی هگمتانه در مرکز شهر همدان پهناورترین تپه باستانی ایران است و آن را بازمانده سازههایکاسی، مادی، هخامنشی و پسازآن میدانند، مساحت این تپه نزدیک ۳۰ هکتار است که بادر نظر گرفتنبخشهایی که از محدوده تپه باستانی بوده و اکنون ساختمانهای مسکونی بر روی آن ساختهشده به بیش از ۴۰ هکتار نیز میرسد.
گنبد علویان درچهار باغعلویان در نزدیکی میدان امامزاده عبدالله شهر همدانقراردارد و این اثر یکی از شاهکارهای معماری و گچبری بعد از اسلام در همدان بوده و یکی از یادمانهای متعلق به اواخر دوره سلجوقیان درقرنششم هجری است که توسط خاندان علویان ابتدا بهعنوان مسجد احداثشده بوده و در دورههای بعد با ایجاد سردابی در زیرزمین به مقبره آن خاندان تبدیلشده است.
همدان از لحاظ مجتمعهای تفریحی گردشگری نیز غنی بوده کهاز آن جملهمیتوان به مجتمع تفریحی گردشگری تپه عباسآباد، دهکده گردشگری گنجنامه، تلهکابین، پیست اسکی تاریکدرهو دشتمیشان، روستاهای هدف گردشگریورکانه، سیمینوابرو، باغات عباسآباد که از مناطق طبیعی گردشگری همدان است، نام برد.
وجود آرامگاه شیخالرئیسبوعلی سینا در همدان سبب شد تا یکم شهریور ماهزاد روزحکیم هزارهها به عنوان روز همدان تعیین شودهمین ویژگیها و از همه مهمتر وجود آرامگاه شیخالرئیسبوعلی سینا در همدان سبب شد تا یکم شهریور ماهزاد روزحکیم هزارهها به عنوان روز همدان تعیین شود.
تاریخ را که ورقمیزنیمماه صفر سال ۳۷۰ هجری قمری از پدربلخیبنام عبدالله و مادر بخارایی بنام ستاره در قریهخورمیثنطفلی چشم به جهان گشود که نامش را حسین (ابوعلی حسین بن عبدالله بن سینا) گذاشتند.
شرکت در جلسات بحث از دوران کودکی به واسطهپدرکه از پیروان آنها بود، ابوعلی سینا را خیلیزودبا مباحث و دانشهای مختلف زمان خود آشنا ساخت بهطوریکه استعداد وی در فراگیری علوم، پدر را بر آن داشت تا بهتوصیهاستاد ویابوعبدالله ابراهیم بن حسین ناتلی،ابنسینا را به جزتعلیمو دانش اندوزی به کار دیگری مشغول نکند.
وی در ۱۰ سالگی همه قرآن و بسیاری از مباحث ادبی را فراگرفت و در ۱۸ سالگی در منطق، طبیعیات و ریاضیات چیره دست بود و آنگاه به الهیات روی آورد و به خواندن کتاب مابعدالطبیعه ارسطو پرداخت.
ابوعلی سینا ادبیات، قرآن، فقه و حساب را نزد پدر آموخت و سپس نزد ابوعبدالله ناتلی منطق، هندسه ونجومرا فرا گرفت و از آن پس به تعقیب علوم طبیعی، مابعدالطبیعه و طب پرداخت.
وی به دلیل حافظه قوی و نبوغ خود در ابتدای جوانی در علوم مختلف زمان خود ازجملهطب مهارت یافت تا آنجا که پادشاه بخارا به علت بیماری خود، وی را به نزد خود خواست تا او را مداوا کند؛ ابوعلی سینا بعد از مداوا از پادشاه تقاضا کرد تا به کتابخانه عظیمدربارسامانیدستیابد و از آن استفاده کند که این تقاضا مورد قبولقرارگرفت و به این ترتیب ابوعلی سینا توانست با استفاده از این کتابخانه در علوم مختلف از جمله حکمت، منطق و ریاضیات تسلط یابد.
وی سالهای آخرعمرخود را در اصفهان در حمایتعلاءالدولهکاکویه گذرانید و در سفری که همراه او به همدان آمد بیمار شد و به سال ۴۲۸ درگذشت.
ابوعلی سینا بی شک از نوابغ روزگار است چراکهعمرخود را درراهکسب علمو دانش و تألیف کتب مختلف صرف کرد وآنیاز کار علمی فراغت نیافتابوعلی سینا بی شک از نوابغ روزگار است چراکهعمرخود را درراهکسب علمو دانش و تألیف کتب مختلف صرف کرد وآنیاز کار علمی فراغت نیافت تا جایی کهدر بابکتابها و رسالههاو نامههاو اشعار ابنسینا کتابهای بسیاری نگارش شده و جای تعجب و تحسین و تمجید بسیار است که ابنسینا در حدود ۳۷ سال یعنی از ۲۱ سالگی که همه دانشهای رایج زمان خود را بسیار عالی و قوی آموخت تا ۵۸ سالگی که در همدان رحلت نمود ضمن طبابت و وزارت و تدریس وقراروفرارو سفر و آزادی و زندان ۴۵۶ کتاب و رساله و نامه نوشته و در آنها دانستههای دینی و فقهی و فلسفی و عرفانی و ریاضی و طبیعی و پزشکی و موسیقی خود را به یادگار گذاشته که بر بعضی از آنها حکماً و دانشمندان بزرگ مثل امام فخر رازی و خواجه نصیر طوسی شرح نوشتهاند و درستی آنها راتائیدو تأکید کردهاند.
بنابراین ابنسینا حکیم وطبیبو نابغهای کمنظیر است؛ کتاب شفای ابنسینا کهدائرهالمعارفیاز کلیه علوم رایج در نزدحکمایقبل و همعصر او است و ۵ جلد کتاب قانون که مجموعهای بزرگ و کامل درطب استکه به زبانهای لاتین و انگلیسی و فرانسه و آلمانی و ایتالیایی و عبری ترجمه شدند و متجاوز بر ۵۰۰ سال موردمطالعه حکماً و دانشمندان و پزشکان بوده و در دانشگاهها تدریس میشدند و کتاب نجات که خلاصه کتاب شفاست و کتابالاشاراتوالتنبیهاتکه منطق و حکمت را در آن توضیح و تشریح میکند؛ گنجینههایی بهجای مانده از وی است.
بیستوسه جلد از کتابهای ابنسینا به فارسی موجود است که بعضی را خودش به فارسی نوشته و ترجمه کرده و بعضی را مترجمین آگاه و فاضل و دانشمند ترجمه کردهاند.
هنوز مکتب فکری و فلسفی حکیمانه بوعلی سینا مورد توجه محافل آکادمیک ایران و جهان قرار دارد
ابوعلیسینا دانشمندی است که پس از گذشت هزار سال از زمان وفاتش، هنوز مکتب فکری و فلسفی حکیمانهایکه پایهگذاری کرد مورد توجه محافل آکادمیک ایران و جهانقراردارد.
در خصوصوضع اخلاقی و علمی و پزشکی ابنسینا نیز مطالب بسیاری عنوانشده بهطوریکه ابنسینا با بیش از ۲۰ نفر از دانشمندان زمان خود ملاقات و مکاتبه و مباحثه داشته و در گفتهها و نوشتههایش به حکماً و علما و شاگردانشتوصیهو تأکیدمیکردهکه از تعصبات جاهلانه و ظاهرسازی و ریاکاری که در میان همه قومها و ملتها و دینها و مذهبها وجود دارد دوری کنند.
وی غالباً بیماران سخت وصعبالعلاجیرا نزدش میآوردند و آنها را درمان میکرد و از فقرا نیزحلالعلاجنمیگرفت و با بیماران و همراهان آنها بسیار خوشبرخورد و مهربان بود و چنان شیفته و عاشق علم و حکمت و منطق و طبابت وتألیفبود که به خانه و زن و فرزند وثروتومالفکر نمیکرد.
حال چند سالی است که به بهانه سالروز تولد حکیم بوعلی سینا و از آنجا که مقبره بوعلی سینا در همدان واقع شده یکم شهریور ماه روز همدان نام گرفته است و هر ساله برنامههایی در این روز برگزار میشود که امسال به دلیل شرایط پیش آمده و شیوع کرونا بسیاری از برنامهها لغو شد اما شامگاه ۲۹ مردادماه برنامهای مختصر برای به یادماندن این روز در مقبره ابوعلی سینا برگزار شد.
همچنین امروز مصادف با یکم شهریورماه استاندار همدان به مناسبت روز همدان و روز پزشک پیامی صادر کرد که در این پیام آمده است: یکم شهریور خجسته زادروز میلاد فخر ایرانیان، حکیم هزارهها،حجت الحقشیخالرئیسبوعلیسینا که به نام (روز پزشک) نامگذاری شده، نشانه جایگاه ارزشمند جامعه پزشکی و کادر متعهد بهداشت و درمان است و از طرفی نامگذاری این روز به نام روز (همدان)در حقیقتنشان از جایگاه ارزشمند و رفیع همدان به عنوان پایتخت تاریخوتمدناز گذشته تا امروز است.
به همین مناسبت این روز و این دو مناسبت بزرگ را خدمت مردم شریف استان همدان و جامعه پزشکی کشور و استان همدان بهویژهکادربهداشت و درمان استان و پزشکان فرهیخته دانشگاه علوم پزشکی همدان که درمدتشیوع گسترده کرونا ویروس، با ایثار و فداکاری، توانستند ضامن سلامت جامعه و، امنیت روحی بیماران مبتلا باشند، صمیمانه تبریک عرض میکنم و امیدواریم روز به روز شاهد پیشرفت وترقیاستان و خدمت بیشتر به مردم متدین و فرهنگدوستاین دیارکهنباشیم.
آنچه مسلم است داشتههای همدان کم نیست و با پرداختن به هر یک از ظرفیتهای این منطقه میتوان در کشور و حتی جهان حرف برای گفتن داشت که امیدواریم روزی با بهرهگیریدرست از داشتهها همدان به جایگاه واقعی خود دست یابد.
نظر شما
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیریت در وب سایت منتشر خواهد شد